Un cutremur slab, cu magnitudinea 2,0 pe Richter a avut loc vineri seară în județul Gorj, potrivit Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

„În ziua de 07 Iulie 2023, la ora 19:20:40 (ora locală a României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur slab cu magnitudinea 2,0, la adâncimea de 13,7 km”, a transmis INCDFP.

Azi a mai fost un cutremur

Cutremurul s-a produs la 17km nord-vest de Târgu Jiu, 67km sud de Hunedoara, 70km nord-est de Drobeta-Turnu Severin, 81km sud de Deva, 97km vest de Râmnicu Vâlcea, 98km est de Reșița.

Este al doilea seism care are loc vineri în România. La ora 15:23:14 s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău, la adâncimea de 153,875 km și a avut magnitudinea 4,1.

Cutremurul s-a produs la 55km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 58km vest de Focșani, 64km est de Brașov, 64km nord-vest de Buzău, 85km nord de Ploiești.

România, vulnerabilă la cutremure și inundații

Potrivit autorității europene pentru asigurări și pensii ocupaționale, România este în grupul țărilor vulnerabile la cutremure. De asemenea, țara noastră este vulnerabilă la riscul de inundații ca urmare a schimbărilor climatice. La nivel agregat, privind toate riscurile meteorologice, rata de acoperire a asigurărilor în România este de doar 2 la sută, situându-se în grupul țărilor cele mai expuse din Europa.

România, alături de Bulgaria, Ungaria, Grecia, Italia, Malta, Cipru și Lituania se află în categoria de sub 5 la sută nivel mediu de acoperire prin asigurări a pierderilor economice survenite din cauze climatice în Europa, conform analizei comune BCE- EIOPA pentru Politici de reducere a decalajului acoperirii riscurilor în materie de fenomene meteorologice extreme prin asigurări.

La polul opus, cea mai bună situație, cu acoperire de peste 50 la sută este în Olanda, Danemarca, Norvegia și Islanda.

Comparativ cu statele membre ale UE, România continuă să se afle pe ultimul loc în UE în ce privește raportul prime brute subscrise la numărul de locuitori pentru asigurările de viață (16,22 euro pe locuitor, față de media țărilor din regiune103 de 87 euro pe locuitor).

Românii nu încheie polițe de asigurare a locuințelor. Potrivit unui studiu, motivele pentru care românii nu își fac asigurări sunt legate de situația lor financiară și de lipsa de încredere în sistem.