Un număr de 88 de senatori s-au pronunțat în favoarea proiectului, existând o singură abţinere. „Venim cu praguri valorice noi pentru diverse tipuri de contracte, reducerea termenelor limită între depunerea candidaturilor şi deschiderea ofertelor, care pot ajunge şi la 15 zile, în acelaşi timp introducem obligativitatea realizării procedurilor de achiziţie prin mijloace electronice, va exista un singur criteriu de atribuire – cea mai bună ofertă tehnico-economică, iar acest criteriu va avea mai multe subcriterii. Deci criteriul preţului cel mai mic va dispărea. Avem costul preţul cel mai scăzut, cel mai bun raport calitate-preţ”, a declarat în plenul Senatului preşedintele Agenţiei Naţionale de Achiziţii Publice, Bogdan Puşcaş, potrivit Mediafax. Acesta a mai menționat că  va fi introdusă şi obligativitatea consultării pieţei înainte de lansarea unei proceduri de achiziţie.

Senatorul liberal Nicolae Vlad Popa a spus că legislaţia trebuia modificată voluntar, nu la presiunea directivelor europene. „Achiziţiile publice au fost robinetul principal prin care s-au scurs în diversele buzunare resursele acestei ţări. (…) Problema este modul în care se aplică. Putem să avem legea cea mai bună, dacă nu normele de aplicare nu sunt extrem de precise, cu siguranţă se vor găsi portiţe de a eluda această lege, mai ales dacă această chestiune a preţului cade sau nu mai este atât de importantă'', a adăugat senatorul PNL Nicolae Vlad Popa, citat de Mediafax. Senatorul UNPR Bumbu a cerut celeritate în instanţele de judecată, atunci când sunt termene ale contestaţiilor licitaţiilor.

„Pe subiectul contestaţii, am prevăzut expres în lege două elemente de noutate. Anume complete specializate la nivelul curţilor de apel, obligativitate asumată împreună cu CSM, şi există o procedură administrative bazată pe notificări obligatorii prin care contestatorul întâi trebuie să parcurgă această procedură administrativă, care poate corecta lucrurile înainte de a contesta licitaţia”, a explicat preşedintele Agenţiei Naţionale de Achiziţii Publice, Bogdan Puşcaş. Șeful ANAP a spus că se urmăreşte adoptarea unor „soluţii inovatoare, bazate pe indicatori de performanţă", în privința eliminării criteriului unic respectiv preţul cel mai mic.