În total, 2.464 de persoane care au fost testate pozitiv pentru COVID -19 au murit în Scoţia şi 929 de persoane sunt spitalizate cu un caz dovedit sau suspect de virus, a anunţat Nicola Sturgeon în faţa Parlamentului scoţian.

Subliniind că progresele înregistrate au fost ”importante”, şefa guvernului scoţian a declarat că este posibil să se treacă la a doua fază a planului de relaxare, susţinând în acelaşi timp o abordare ”prudentă” şi ”treptată”. ”Virusul nu a dispărut’, a subliniat ea.

Se menţine telemunca

Dacă au intrat în izolare simultan pe 23 martie, fiecare dintre cele patru naţiuni componente ale Regatului Unit decide foaia sa de parcurs în ceea ce priveşte măsurile de relaxare.

Nicola Sturgeon a indicat că se menţine telemunca şi că oamenii nu ar trebui să parcurgă mai mult de 8 km de la domiciliu decât pentru a se întâlni cu un grup mic de rude sau prieteni.

De luni, va deveni obligatorie acoperirea feţei în transportul în comun. Printre facilităţile anunţate în Scoţia, începând de vineri, scoţienii vor putea să se întâlnească cu persoane din două gospodării diferite din afară. Grupul nu trebuie să aibă mai mult de opt persoane în total.

Cele mai vulnerabile persoane vor putea ieşi să facă exerciţii fizice şi să întâlnească oameni dintr-o altă casă, păstrând distanţa de doi metri între fiecare persoană.

Oamenii care locuiesc singuri sau cu copii vor putea forma o ”casă extinsă” cu o altă gospodărie, cu care vor putea să se întâlnească în interior şi fără măsuri de distanţare socială.

De luni, stomatologii îşi vor putea redeschide cabinetele, sportul profesional se va relua, iar lăcaşurile de cult vor fi din nou accesibile, dar numai pentru rugăciuni individuale.

Din 29 iunie, pieţele în aer liber, locurile de joacă în aer liber şi grădinile zoologice se pot redeschide, dar vizitatorii trebuie să locuiască pe o rază de 8 kilometri.

Comerţul cu amănuntul considerat ”neesenţial” se va redeschide la 29 iunie, dar nu şi centrele comerciale.