UPDATE ANPC, despre isteria din magazine: stocurile de alimente cresc cantitatea produselor care se strică

După ce rafturile magazinelor au fost luate cu asalt pentru ulei, ANPC le recomandă românilor să nu se lase manipulați. Stocurile inutile făcute în case cresc cantitatea produselor care se vor strica și arunca.

„Ca urmare a unei discuții purtate, în cursul acestei dimineți, de către președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, cu reprezentanții la vârf ai Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), în contextul aglomerărilor de cumpărători, înregistrate, recent, în magazine, în urma unei FALSE alarme propagate online, suntem în măsură să vă comunicăm cele mai recente date, care nu justifică realizarea de stocuri de alimente, de către consumatori”, informează ANPC.

România dispune de suficiente stocuri de produse alimentare cu termen mai îndelungat de valabilitate sau perisabile, inclusiv ulei.

„Nu există niciun motiv de îngrijorare cu privire la stocuri. Mai mult, odată cumpărate cantități atât de mari de către un număr considerabil de cetățeni, ar putea deveni dificilă reaprovizionarea magazinelor respective, schimbându-se, astfel, ritmicitatea obișnuită a lanțului comercial”, arată ANPC.

UPDATE Ministrul Agriculturii: Am văzut că s-a iscat iarăşi o mare isterie legată de faptul că România nu va mai avea stocuri de ulei şi toată lumea a dat buluc în magazine să cumpere ulei.

Adrian Chesnoiu a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Hunedoara, că la Ministerul Agriculturii sunt monitorizate zilnic stocurile de cereale, alimente şi ulei.

„Am văzut că s-a iscat iarăşi o mare isterie legată de faptul că România nu va mai avea stocuri de ulei şi toată lumea a dat buluc în magazine să cumpere ulei. Profit de această ocazie să le spun tuturor că avem stocuri de ulei până la noua recoltă, că nici măcar nu a fost însămânţată floarea soarelui, dar avem stocuri de ulei astfel încât să nu apară niciun fel de dezechilibre. Îi rog pe toţi românii să înţeleagă că tot ceea ce le transmitem pe căile oficiale se bazează pe date reale. Noi, la Ministerul Agriculturii, monitorizăm evoluţia stocurilor în fiecare dimineaţă. Am o celulă de analiză, de criză la Ministerul Agriculturii şi tocmai asta facem, verificăm stocurile şi de cereale, şi de alimente, şi de ulei”, a afirmat Adrian Chesnoiu.

El a transmis românilor că nu este nevoie să cumpere mai mult ulei decât le este necesar.

„Pe lângă faptul că se află în depozite suficiente cantităţi de ulei pentru a nu apărea dezechilbire, avem şi stocuri de floarea-soarelui la fabricile producătoare de ulei din ţara noastră şi avem fabrici producătoare de ulei, nu depindem de importuri majore în această privinţă. Le transmit încă o dată românilor pe această cale să nu intre în isteria care s-a creat atunci când s-a anunţat că preţul la combustibil va exploda, să nu înceapă acum să cumpere cantităţi mari de ulei, mai mult decât le este necesar. Dacă au văzut că în anumite magazine afişe sau anunţuri că se limitează distribuţia de ulei sau vânzarea de ulei la maxim trei baxuri a fost făcut tocmai în încercarea de a le transmite un mesaj foarte clar ca cineva să nu speculeze pe acest subiect şi să creeze panică şi isterie în rândul populaţiei”, a explicat ministrul Agriculturii.

După isteria de la stațiile PECO, magazinele sunt următoarele pe listă. Rafturile se golesc de produsele alimentare „de bază”: ulei, făină, orez, macaroane, conserve. Pe internet au apărut imagini cu rafturi golite.

Pe rețelele de socializare apar de câteva zile imagini cu cozi interminabile în magazine, în care oamenii cumpără baxuri întregi de ulei.

Mai multe imagini au fost suprinse, în diverse magazine din România, în seara zilei de vineri, înfățișând oameni cumpărând masiv ulei alimentar. Zvonurile privind presupusă criză de ulei alimentar și scumpirea drastică a produsului au început să circule pe rețelele sociale în cursul zilei de vineri.

În acest sens, Guvernul României a făcut un anunț important pentru români.

România are suficiente stocuri de alimente și produse neperisabile, spune purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, după ce pe rețelele de socializare au apărut imagini cu persoane care cumpără baxuri întregi de ulei.

„România are suficiente stocuri de alimente și produse neperisabile. Autoritățile sunt în contact permanent cu retailerii”, a spus, sâmbătă, Cărbunaru.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, există suficientă marfă în depozite ai magazine.

Firea: Familiile din România nu trebuie să se teamă că vor rămâne fără pâine și alte alimente

Familiile din România nu trebuie să se teamă că vor rămâne fără pâine și alte alimente pe masă din cauza conflictului militar din Ucraina, a anunțat și ministrul Familiei, Gabriela Firea: „nu trebuie să ne panicăm la prima veste neverificată și să golim rafturile magazinelor”.

România are suficient de mult grâu în depozite pentru a susține consumul intern în următoarea perioadă, a scris ministrul Familiei pe Facebook.

„Din fericire, nu suntem în situația vecinilor noștri din Ungaria, Bulgaria și Serbia care au fost nevoiți, în aceste zile, să limiteze exporturile de cereale. România poate produce aproape dublu față de cât consumă. Ministrul Agriculturii, Adrian Ionut Chesnoiu, a luat o decizie excelentă chiar înainte să înceapă războiul la granița României, completând rezervele de stat. Depozitele sunt pline și românii nu trebuie să se îngrijoreze”, adaugă ministrul Familiei.

Conform Gabrielei Firea, Guvernul va găsi soluții și pentru limitarea efectelor crizei de pe piața energiei: „Din păcate, da, majoritatea alimentelor s-au scumpit. Dar nu trebuie să ne panicăm la prima veste neverificată și să golim rafturile magazinelor. Măsurile de sprijin pentru populație, dar și pentru companii, vor aduce o perioadă de liniște. Dacă facturile la gaze și energie vor fi ușor de suportat, toate prețurile vor scădea”.

Mircea Coșea: Va urma un alt atac la prețurile alimentelor de bază

Mircea Coșea este de părere că ceea ce s-a întâmplat cu prețul carburanților în România ar trebui să ne atragă atenția.

În opinia sa, în următoarea perioadă va urma un atac la prețul alimentelor de bază. De asemenea, economistul aduce aminte de problema bancomatelor și a valutei și aduce în discuție problema „subminării economiei naționale”.

„Având în vedere că va urma după asta un alt atac în mod sigur, în două sau trei săptămâni, la prețurile alimentelor de bază, care nu vine din exterior, nu e legat în principal de războiul din Ucraina, ci de factori interni care țin de o anumită dorință de a crea nu numai beneficii suplimentare, beneficii de război, cum se spune, dar și de a crea o anumită stare de presiune la populație.

Mai avem exemple (…), exemplul cu bancomatele și cu valuta, care a fost creat și acesta tot pe baza unor informații emise pe social media, pașapoartele, pastilele cu iod, transformarea pivnițelor în buncăre, toate lucrurile acestea creează o stare. Poate ar fi cazul să ne gândim așa, zic și eu, să readucem în discuție acea problemă a subminării economiei naționale, pentru că astfel de măsuri subminează economia”, a continuat Mircea Coșea.