Cu ocazia zilei de 9 septembrie, creștin ortodocșii îi prăznuiesc pe sfinţii Ioachim şi Ana, ca „cei prin intermediul cărora toţi am aflat Mântuirea, pentru naşterea Preasfintei de Dumnezeu Născătoarea”.

Cei doi sfinți au avut la bătrânețe un copil, pe Fecioara Maria, „Prea Sfânta Născătoarea de Dumnezeu”.

9 septembrie, sărbătoare mare în Calendarul Ortodox. Multe românce îi poartă numele. Cui îi zicem la mulți ani astăzi

Sfântul Ioachim era din neamul regelui David, căruia Dumnezeu i-a rânduit ca Mântuitorul să se nască din urmașii lui, iar Sfânta Ana era fiica lui Matan. Din partea tatălui ei, era din tribul lui Levi, iar dinspre mama sa, era din tribul lui Iuda.

„Prin post și rugăciune, dar mai ales prin rânduiala lui Dumnezeu, ei au avut un copil la bătrânețe, pe Fecioara Maria, Prea Sfânta Născătoarea de Dumnezeu.”

Sfântul Ioachim a murit la puțini ani după nașterea Fecioarei, la vârsta de 80 de ani, după aducerea și intrarea fiicei lui în Templul de la Ierusalim. De asemenea, mama Fecioarei a murit în vârstă de 70 de ani, la doi ani după sfântul Ioachim. Ultimii ani din viața acesteia au fost petrecuți în Templu cu fiica ei.

Trebuie menționat că Sfinții Ioachim și Ana sunt adesea invocați în rugăciuni de cuplurile care nu reușesc să aibă copii.

9 septembrie, sărbătoare mare în Calendarul Ortodox. Multe românce îi poartă numele. Cui îi zicem la mulți ani astăzi

„Asa s-a facut Sfanta Ana, a carui praznuire astazi o facem, pricina a mantuirii impreuna cu fiica ei. Precum o cinstim pe Maica Domnului, Nascatoarea de Dumnezeu, care s-a facut solitoare a mantuirii noastre, a slavei noastre, a fericirii noastre si ne-a unit cu Dumnezeu, ne-a facut fii ai lui Dumnezeu si dumnezei prin har, asa cum se cuvine a o lauda, cinsti, slavi pe Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu si Fecioara Maria, la fel si pe mama ei, Sfanta Ana.

Caci daca n-ar fi fost Sfanta Ana, nu s-ar fi nascut nici Maica Domnului. Mare este si slava si puterea Sfintei Ana, caci fara ea nu s-ar fi nascut Maica Domnului, cea mai inalta decat cerurile si mai curata si mai stralucitoare decat soarele, cea fara de asemanare mai inalta decat heruvimii si serafimii si decat toate puterile ingeresti si decat toti sfintii”, spunea fericitul Filotei Zervakos.