Comisia Europeană va sprijini ţara noastră pentru a acoperi aşa numitele zone albe, zone unde reţelele telecom nu există, cu suma de 83 de milioane de euro, începând de la mijlocul anului viitor.

Operatorii telecom vor putea accesa la mijlocul anului viitor în cadrul unei scheme de ajutor finanţată din fonduri europene suma de 83 milioane de euro pentru acoperirea zonelor unde reţelele acestora nu sunt prezente, a declarat Marius Fecioru, secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor, în cadrul conferinţei Mediafax talks about Telecom Industry.

„Este vorba de un ajutor de stat de 83 de milioane de euro pentru a realiza infrastructura de telecomunicaţii în zonele albe pentru că aici suntem deficitari faţă de restul Europei. Zonele albe sunt zonele unde nu avem comunicaţii, zone neacoperite. Această intervenţie se va face după un model care trebuie agreat de Comisia Europeană. După parcurgerea etapelor mai multor licitaţii, cred că la mijlocul anului viitor operatorii pot începe investiţiile în dezvoltarea reţelor care vor acoperi acele zone”, a declarat Fecioru.

„Zone albe există pentru că operatorii nu au investit în dezvoltarea unei reţele de telecomunicaţii din motive de profitabilitate”, conchide Fecioru.

Prezent la conferinţă, Cătălin Marinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a declarat: „există un ghid elaborat de Comisia Europeană pentru a ajuta statele membre să facă aplicaţiile pentru scheme de ajutoare de stat şi toate statele membre fac astfel de aplicaţii finantaţe din bani europeni pentru a creşte penetrarea broadbandului.

Conform ghidului,  zona albă este zona neacoperită de niciun operator, zona gri este cea în care există cel puţin un operator şi zona neagră este cea în care sunt prezenţi mai mulţi operatori. O zonă înseamnă o comunitate, un ansamblu de locuinţe, iar preşedintele ANCOM a afirmat că sunt peste 10.000 de zone albe în ţara noastră.

Te-ar putea interesa și: