Militarii forţelor speciale de elită definesc potenţialele ameninţări, ocupă ținte strategice și au în sfera de competențe misiuni de salvare îndraznețe. Aceste grupe sunt într-adevăr cele mai bune dintre cele mai bune.

Deși este extrem de dificil să faci un clasament al acestor forțe de elită, există unele unități care se ridică mai sus față de restul prin prisma istoricului lor și teama insuflată adversarilor. Acești soldați au fost antrenați prin exerciții riguroase concepute pentru a-i elimina din cursă pe candidaţii care nu se pot alinia standardelor exigente, citim în Business Insider.

Într-o lume în care importanța mărimea absolută a efectivelor militare a unei ţări nu mai este un ghid pentru eficacitatea acestora, acești soldați sunt sunt un standard în privinţa scopului de a duce o misiune la bun sfârşit.

Iată care sunt cele mai de elită forţe speciale din lume:

 

1. Navy SEAL din SUA. Pentru a intra în randurile lor, candidatul trebuie să fie capabil să facă un minim de 42 de flotări în 2 minute, 50 de genoflexiuni în 2 minute și trebuie să alerge aproape 2.5 kilometri în 11 minute. Și toate acestea înainte de startul antrenamentelor.

2. Echivalentul britanic al Navy Seals este Special Boat Service, SBS. Procedura de selecție presupune un test de anduranță istovitor, antrenament în junglă executat în pădurile tropicale din Belize și supravieţuire în condiţii de luptă. Aceste antrenamente dure implică interogatorii intense ale candidaților. Și ai doar două încercări pentru a trece testele.

3. Membrii Unităţii de elită britanice Special Air Service sau SAS aşa cum este cunoscută, sunt omologii infanterişti ai SBS. Însemnele lor poartă celebra fraza "Cine îndrăznește câștigă". Întrebat despre importanța rolului SAS în luptele care au urmat războiului din Irak, generalul american Stanley McChrystal a răspuns: "Essential. Nu se putea fără ei."

4. Sayeret Matkal din Israel este o altă unitațe de elită din lume. Scopul său principal este colectarea de informații și de multe ori acţionează adânc în spatele liniilor inamice. În tabăra de selecție – Gibbush, cei care vor să intre în rândurile acestei forţe de elită îndură antrenamente dure, în timp ce sunt monitorizaţi permanent de medici și psihologi. Doar cei mai puternici reuşesc să intre în rândurile Sayeret Matkal.

5. Dintre toate forţele antiteroriste din lume, puţine pot concura cu Grupul Naţional de Intervenţii al Jandarmeriei GIGN, din Franţa. Grupul este format din aproximativ 200 militari puternici și instruiţi în special pentru a răspunde situațiilor de luări de ostatici. Format în 1973, GIGN susține că a eliberat de atunci şi până acum peste 600 de persoane. Publicarea fotografiilor cu feţele membrilor aceste forţe de elită reprezintă o încălcare a legii franceze.

6. Trupele Alfa din Rusia sunt unele dintre cele mai cunoscute forțe speciale din lume. Această unitate de elită specializată în antiterorism a fost creată de KGB în 1974 și a rămas la ordinele succesorului acestuia, FSB.

7. Unidad de Operaciones Especiales, UOE sau Naval Special Warfare Force, după cum se numeşte din 2009, a fost mult timp una dintre cele mai bune şi respectate forțe speciale europene. Infiinţată iniţial sub denumirea de Unitatea Amphibious Climbing Company în 1952, UOE a urmat exemplul SAS de a deveni o forță de luptă de elită.

8. Grupul Servicii Speciale, SSG din Pakistan este cunoscut în țară ca "Berzele Negre", din cauza cagulei unice ce acoperă capul membrilor comandoului. Se spune că antrenamentele SSG includ un marş de aproape 58 de kilometri în 12 ore și o alergare de 8 kilometri în 20 de minute cu echipament complet.