De asemenea, 27 de 'jurnalişti-cetăţeni (bloggeri) şi şapte colaboratori media au fost asasinaţi, potrivit RSF, care cere numirea 'fără întârziere a unui reprezentant special pentru protecţia jurnaliştilor pe lângă secretarul general al Naţiunilor Unite'. În 2014, 66 de jurnalişti au fost ucişi, potrivit aceleiaşi organizaţii, citate de AFP.

În fruntea ţărilor celor mai periculoase pentru jurnalişti în acest an figurează Irakul şi Siria, urmate de Franţa, Yemen, Sudanul de Sud, India, Mexic şi Filipine.

RSF enumeră astfel nouă jurnalişti ucişi în Irak în 2015, la fel ca în Siria, şi opt în Franţa printre cele 12 victime ale atacului jihadist împotriva Charlie Hebdo la 7 ianuarie.

Acest atac 'participă la inversarea tendinţei din 2014, când două treimi dintre reporterii ucişi în lume fuseseră în zone de conflict. În acest an dimpotrivă, două treimi dintre jurnaliştii ucişi au fost în timp de pace', subliniază organizaţia.

Incluzând 'decesele suspecte', RSF enumeră în total 110 jurnalişti ucişi în acest an. 'Această situaţie preocupantă este imputabilă unei violenţe deliberate împotriva jurnaliştilor şi relevă eşecul iniţiativelor în favoarea protecţiei lor', potrivit organizaţiei.

Din 2005, cel puţin 787 dintre jurnalişti au fost ucişi din cauza profesiei lor.

RSF întocmeşte o listă a 'abuzurilor care au marcat anul', începând cu atentatul împotriva Charlie Hebdo, dar şi asasinatul 'regizat' jurnalistului japonez Kenji Goto de către gruparea Statul Islamic.

Mexicul a cunoscut 'un asasinat ieşit din comun', continuă RSF: cel al fotoreporterului Ruben Espinosa, găsit mort în august, 'cu urme de tortură', alături de patru femei într-un apartament din Mexico. 'Asasinarea sa a antrenat un val de indignare şi o conştientizare a lipsei de protecţie strigătoare la cer pentru jurnalişti în Mexic', subliniază RSF, amintind că o lege pentru a-i proteja intrase în vigoare câteva zile mai târziu, însă doar în districtul Mexico.

RSF evocă, în fine, asasinarea în Somalia a lui Hindiyo Haji Mohamed, una din cele două femei jurnaliste ucise în acest an în lume.

Această jurnalistă a televiziunii naţionale 'a sucombat în urma rănilor provocate de un atentat cu maşină-capcană care poartă semnătura miliţiei islamiste shebab în 3 decembrie la Mogadiscio', estimează RSF, care denunţă 'impunitatea' crimelor comise împotriva jurnaliştilor în această ţară. Soţul ei, de asemenea jurnalist, fusese şi el victima unui atentat în septembrie 2012.

'Este imperativ să se instituie un mecanism concret pentru aplicarea dreptului internaţional cu privire la protecţia jurnaliştilor. În prezent, grupuri nonstatale comit abuzuri punctuale împotriva lor, în timp ce prea multe state nu-şi respectă obligaţiile', relevă secretarul general al RSF, Christophe Deloire, într-un comunicat.

Organizaţia deplânge şi circumstanţele morţii a 43 de reporteri în acest an 'rămase neelucidate, din cauza lipsei anchetelor oficiale imparţiale şi aprofundate, ca urmare a relei voinţe a autorităţilor statale'. Ea denunţă 'impunitatea crimelor comise împotriva jurnaliştilor în numeroase regiuni ale lumii'.

În afară de aceste crime, 54 de jurnalişti au fost reţinuţi ostatici în lume până la sfârşitul anului 2015, faţă de 40 în 2014, chiar dacă în acest an au existat mai puţine răpiri decât anul trecut, potrivit unui raport publicat deja de RSF la jumătatea lunii decembrie.AGERPRES