Ospatari, barmani, bucatari si agenti comerciali pentru vanzarea produselor cosmetice. Cam la atat se limiteaza registrul slujbelor ce apar pe litoralul romanesc in sezonul de vara. Insa orice student care vorbeste o limba de circulatie internationala poate obtine un loc de munca in strainatate, daca apeleaza la o agentie specializata in astfel de recrutari sau incearca pe cont propriu. Important este sa inceapa cautarea din timp.
Chiar daca si in Europa se poate gasi de lucru pe timpul verii, de obicei in domeniul muncilor agricole, Statele Unite raman principala atractie pentru solicitanti. Peste 70.000 de slujbe temporare apar aici in fiecare an, in parcuri de distractii, rezervatii naturale, statiuni, tabere pentru copii, unele dintre ele fiind deschise anual din mai pana in octombrie. Paleta locurilor de munca este foarte larga: barmani, cameriste, ospatari, soferi, baby-sitteri, instructori de inot, tenis, baschet, golf, vanzatori, asistenti sociali, bucatari, asistenti de marketing, PR, comunicare, finante si contabilitate.
Norma de lucru este de 50 ore pe saptamana
Toate aceste slujbe sunt disponibile intr-un mare parc de distractii, cum este Cedar Point (Ohio). Pentru a munci aici, conditia de baza este sa aveti cel putin 18 ani si bune cunostinte de limba engleza. Se prefera studentii – pentru ca absolventii de studii superioare pot ramane la o bursa sau pot munci la negru – si persoanele cu experienta, nu conteaza cat de putina, in domeniul solicitat. Norma de lucru este de 50 de ore pe saptamana si creste, de obicei, in perioada august-octombrie, iar salariul este de 6,25 USD ora. Fiecare ora lucrata in plus se plateste cu 7,25 USD. Din cei minimum 1.215 dolari pe care ii puteti castiga pe luna vi se vor scadea 80 USD pentru cazare si masa. Ca o compensatie, angajatilor li se ofera acces gratuit la toate facilitatile parcului de distractii.
Alina B. (24 de ani), din Timisoara, s-a numarat anul trecut printre angajatii de la Cedar Point. Din iunie pana in octombrie anul trecut, ea a lucrat pe post de vanzatoare la unul dintre magazinele de cadouri din parc. Pentru a ajunge acolo, a avut nevoie doar de 500 de dolari, contravaloarea biletului de avion, pe care i-a imprumutat de la o prietena. „Mi-a fost greu la inceput, din cauza ca nu cunosteam pe absolut nimeni. Insa americanii sunt mult mai sociabili decat noi si daca mergi la o petrecere, dupa maximum un sfert de ora ai facut deja cunostinta cu doua-trei persoane. Se munceste foarte mult, toata lumea economiseste bani, dar si posibilitatile de castig sunt pe masura”, spune Alina. Ea s-a intors in Romania pentru a termina facultatea, fiind studenta la Academia de Studii Economice din Bucuresti. La toamna, Alina va pleca din nou, de data asta pentru a obtine o diploma de master in macroeconomie la o universitate americana. Cu cei 5.000 USD pe care a reusit sa-i stranga muncind la Cedar Point si-a acoperit jumatate din taxa de master, pentru restul sumei primind o bursa.
Daca aveti curajul de a va aventura singur intr-o tara straina si eventual ati strans deja banii necesari pentru biletul de avion, nu va ramane decat sa accesati adresele de Internet din caseta de mai jos. Probabilitatea de a gasi o oferta convenabila si de a strange o suma de bani pe care s-ar putea ca, muncind in Romania, sa nu o adunati nici in zece ani, este mai mare decat va asteptati.

Sfaturi
· Pentru ca sansele dvs. de a fi acceptat pentru o slujba de vara sa fie cat mai mari, trimiteti din timp CV-uri si, eventual, scrisori de intentie.
· Este un exercitiu util sa scrieti pe hartie tot ce credeti ca aveti de oferit unui angajator – orice munca voluntara trebuie neaparat mentionata. De asemenea, treceti in revista toate hobby-urile pe care le aveti, sporturile la care sunteti buni, precum si calitatile dvs.
· Pentru referinte, alegeti un profesor sau un coleg, niciodata pe cineva din familie.
· Pentru a munci intr-o tara straina in mod legal, aveti nevoie fie de permis de munca, fie de unul din tipurile de viza pentru studenti. Pentru a obtine un permis de munca trebuie sa adresati o cerere ministerului de justitie din tara respectiva.
Acordarea permisului poate dura chiar si sase luni.

Adrese utile

· www.livein-jobs.co.uk
· www.workingcamper.com
· www.summerjobs.com
· www.overseasjobs.com
· www.cooljobscanada.com
· www.coolworks.com
· www.employment.com.au
· www.exp.ie
· www.campage.com
· www.resortjobs.com
· www.skywalker.gr
· www.worktravel.com
· www.cedarpoint.com