Potrivit anchetei sociologice realizate de institutul IFOP, după anunţarea deciziei Germaniei de a abandona utilizarea energiei nucleare începând cu 2022, 15% din persoanele intervievate sunt pentru oprirea imediată a programului nuclear francez, 22% sunt pentru continuarea acestuia şi pentru constuirea unor noi centrale, iar 1% nu au nicio opinie.

Pe de altă parte, 55% din francezi nu sunt îngrijoraţi de existenţa centralelor nucleare locale, în timp ce această problemă preocupă 45% dintre cei chestionaţi.

Decizia Germaniei de a renunţa la energia nucleară a relansat dezbaterea pe această temă în Franţa, unde guvernul se opune unei asemenea măsuri, iar socialiştii (din opoziţie) au opinii împărţite, sub presiunea partenerilor ecologişti.

Franţa are cel de-al doilea parc nuclear ca mărime din lume, numărând 58 de reactoare, care produc aproximativ 73% din necesarul de curent electric al ţării.

După gravul accident nuclear produs la centrala nucleară niponă Fukushima, în luna martie, tabăra care se opune acestei forme de energie a cerut renunţarea la programul nuclear civil, însă preşedintele Nicolas Sarkozy a insistat pe ideea că o asemenea decizie ar afecta dezvoltarea economică a ţării.
SURSA: Agerpres