Ajutor de stat în valoare de 43,2 milioane lei în 2022

Executivul a trimis un comunicat de presă prin care anunță că va oferi un ajutor de stat, în valoare de 43,2 milioane de lei, pentru Complexul Energetic Hunedoara. Acest ajutor vine pentru a facilita închiderea minelor de cărbune necompetitive Lonea și Lupeni.

Potrivit Executivului, decizia a fost adoptată în ședința de Guvern de vineri, având în vedere că Societatea Complexul Energetic Hunedoara este în insolvență.

”Ajutorul de stat se acordă pentru acoperirea costurilor excepţionale ale unităţilor intrate în proces de închidere definitivă, costuri care nu sunt legate de producţia curentă. Astfel, banii vor fi folosiţi pentru acordarea plăţilor compensatorii acordate angajaţilor, reconversia profesională, reabilitarea fostelor exploatări miniere, precum şi pentru recultivarea suprafeţelor. Aceste măsuri de sprijin se acordă până în anul 2024 şi au fost notificate şi autorizate de Comisia Europeană”, se arată în comunicat.

Suma va fi suportată integral de bugetul de stat

Executivul ține să menționeze că suma va fi suportată integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, subliniind, de asemenea, că ”nerespectarea de către Societatea Complexul Energetic Hunedoara a condiţiilor incluse în Decizia Comisiei Europene, precum şi a oricăror obligaţii asumate în vederea obţinerii ajutorului de stat, va determina aplicarea de către Ministerul Energiei a măsurilor necesare în vederea recuperării ajutorului de stat. Prin urmare, ajutorul de stat se acordă cu respectarea prevederilor comunitare legale în domeniu, direct aplicabile României, în calitatea sa de stat membru UE”.

Se vor face reangajări la Complexul Energetic Muntenia și Hunedoara

La începutul lunii martie, fostul premier, Florin Cîțu, anunța că în contextul repornirii Complexului Energetic Muntenia și celui din Hunedoara, se vor face reangajări în sectorul minier.

Președintele Senatului a precizat că este vorba despre 600 de persoane pentru extracția de cărbune.

”Ieri a fost o discuţie mai lungă pe energie. Aseară, premierul s-a întâlnit cu cei de la Complexul Energetic Muntenia şi cei din Hunedoara pentru a reporni acele capacităţi care folosesc cărbune. Este clar că, în această situaţie complicată, toată Europa se uită la surse alternative pentru a produce energie. Şi România avea deja aceste resurse.

Vom vedea dacă va trebui să importăm şi cărbune. Vor fi adăugaţi 300 MW. Asta înseamnă că va trebui să angajăm vreo 600 de persoane din nou în sectorul minier, ceea ce este o vestă bună pentru aceşti oameni, care au suferit”, a afirmat Cîţu la Senat.