Eşti un american bogat, dar autorităţile tocmai te-au trimis „la mititica”? Nicio problemă, dacă plăteşti cât trebuie vei fi consiliat de specialişti care au trecut la rândul lor prin închisoare şi te vor învăţa ce să faci şi să nu faci, cât timp eşti închis.

 

În ultimii ani, în Statele Unite ale Americii au apărut firme care se ocupă de consilierea celor care urmează să fie închişi. Pentru 20.000 de dolari, clienţilor li se face un instructaj ca la carte, care cuprinde reguli de bună purtare în perimetrul închisorii, sfaturi despre cei de care trebuie să te fereşti, ce cuvinte şi gesturi să nu foloseşti, ce culori şi tatuaje au membrii bandelor, ce să mănânci şi ce să nu mănânci din meniul zilnic, ce informaţii poţi să divulgi şi cui, ce medicamente să iei, ce să citeşti, ce vizite să primeşti, în ce programe să te înscrii, etc. Astfel de informaţii pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte, dintre dorinţa de sinucidere şi speranţă, iar unii plătesc bani grei pentru a fi deja pregătiţi.

 

Pe lângă toate acestea se adaugă şi statistici legate de cele mai periculoase închisori, ce particularităţi au, tratamentul oferit de gardieni şi atmosfera generală.

 

Moto: „Te pregătim să mergi în iad”

 

Printre clienţii cu nume se numără Martha Stewart şi Bernard Madoff, acesta din urmă cumulând o pedeapsă totală de 150 de ani pentru înşelăciune şi delapidare.

 

Afacerea merge ca pe roate. În prezent există în jur de zece firme, cu nume care mai de care mai atrăgătoare, precum „Wall Street Prison Consultants” sau „Fedtime 101”. Fondatorii sunt „oameni grei”, de la vânzători de arme şi droguri până la hoţi de maşini de lux. Una dintre firme are chiar un moto sugestiv: „I can prepare you to go into hell”.