Tranzacția are o valoare strategică întrucât Grupul MOL intenționează să își îmbunătățească experiența de operare în larg și să obțină noi creșteri în această regiune, dar generează în același timp o majorare imediată a rezervelor precum și a perspectivelor producției pe termen mediu. Conform strategiei companiei de dezvoltare activă a portofoliului, Grupul MOL a executat Opțiunile de Cumpărare de Acțiuni cu Wintershall pentru preluarea participațiilor acesteia din urmă într-o serie active offshore din bazinul britanic al Mării Nordului, cu 14 perimetre. Tranzacția permite MOL să stabilească o rampă de intrare în atractiva zonă a Mării Nordului.
“Marea Nordului este o regiune foarte dezvoltată din punct de vedere al explorării și producției, iar riscurile politice asociate sunt relativ reduse comparativ cu alte investiții ale noastre, ceea ce conduce la diminuarea profilului agregat de “risc politic” al operațiunilor de explorare și producție ale MOL, întrucât Regatul Unit oferă un mediu de reglementare stabil și predictibil,” a declarat, la ceremonia de semnare, Zsolt Hernádi, Chairman-CEO al Grupului MOL.
Infrastructura extinsă disponibilă în zonă va permite ca noi descoperiri să avanseze rapid către faza de dezvoltare prin utilizarea sistemelor existente, ceea ce poate sprijini creșterea atractivității comerciale a unor descoperiri de anvergură mai redusă. Pe lângă tranzacție, MOL și Wintershall au semnat un memorandum strategic de cooperare, pentru a dezvolta parteneriatul și a urmări oportunități comune în E&P atât în Marea Nordului cât și în zona Orientului Mijlociu. Grupul MOL are operaţiuni în peste 40 de ţări şi aproximativ 28.000 de angajaţi în întreaga lume.