Gazele naturale din Azerbaidjan vor fi folosite de Enel pentru a alimenta piața italiană. Acordul a fost semnat de Gianfilippo Mancini, Director al Diviziei de Producție și Gestiune a Energiei Electrice și de Rovnag Abdullayev, Președintele SOCAR, companie petrolieră și de gaze naturale deținută de statul Azerbaijan. Acordul va intra în vigoare în urma deciziei finale de investiție asupra proiectului Shah Deniz II, care va avea loc până la finalul anului 2013.
Livrarea gazului natural va fi realizată începând cu anul 2019. Etapa a doua de dezvoltare a câmpului Shah Deniz se întinde la aproximativ 70 de kilometri de zona extrateritorială a sectorului Azerbaijan din Marea Caspică.
Această etapă va permite producția a 16 miliarde de metri cubi de gaze naturale, ce se vor adăuga celor 9 miliarde deja produse în prima etapă de dezvoltare a câmpului. Prin intermediul acestei etape, gazele azere vor fi pentru prima dată livrate în Europa. Noul gaz va fi transportat prin intermediul unor conducte cu lungime de 3.500 de km prin Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Grecia, Bulgaria, Albania și pe sub Marea Adriatică în Italia.
Aceste conducte includ gazoductul Trans-Anatolian (TANAP) ce va transporta gaze în Turcia, precum și conducta TAP, care va transporta gaze din Turcia către Italia, prin granița cu Grecia, pe sub Marea Adriatică.