Programul Federal Reserve de sprijinire a economiei prin pomparea de bani în sistem ar fi trebuit să se încheie în momentul în care economia își revine. Piețele de capital tremurau la ideea stopării programului, speriate că nu vor mai avea acces la bani ieftini. Iar o decizie în acest sens chiar era așteptată de cam toată lumea. Numai că Ben Bernanke, președintele Fed, a reușit să mai surprindă o dată piețele prin decizia de a continua achizițiile de obligațiuni cu bani nou-tipăriţi.

Euforie, indicele S&P 500 al bursei din New York a ajuns la maximul ultimilor cinci ani după anunțul Fed. Mai ales în condițiile în care analiștii declarau că dacă Fed ar reduce nivelul achiziţiei de titluri cu doar zece miliarde de dolari lunar ar fi foarte bine. Ben Bernanke a decis însă ca nivelul maxim să rămână la 85 de miliarde lunar.

Se pune, totuși, întrebarea cât de bine stă economia americană din moment ce banca centrală (privată, e drept) a decis să injecteze în continuare capital la un nivel apropiat de cel din recesiune. Practic, Fed spune că economia nu stă deloc pe roze, iar „petrecerea“ celor care au acces la bani poate continua.
Problema este însă alta: dacă după diferitele programe de sprijin desfășurate de Fed, prin care au injectat în piața financiară peste 2.800 de miliarde de dolari, economia nu își revine, ce sens mai are să continui? Va ajunge peste mai puțin de un an economia SUA la o creștere sustenabilă, astfel încât să nu mai aibă nevoie de „quantitative easing“? Toate semnalele arată că nu, drept pentru care ori jocul Fed de „morfină pentru dependentul de heroină“ continuă la nesfârșit, ori dependentul moare de tot. Sau renunță complet la droguri și se salvează.

Din păcate, la fel de „junkie“ sunt și piețele emergente (inclusiv România), care se și văd aruncate în volatilitate valutară extremă dacă dobânzile la dolar cresc. Să nu uităm că Banca Centrală Europeană, Banca Angliei și Banca Centrală a Japoniei au anunțat în cor că vor menține valutele proprii ieftine, ca nu cumva să se sperie investitorii prea tare.

Oricum, toate bursele jubilează după anunțul Fed. Anacronic, evident, pentru că nu ar trebui să se bucure nimeni când o persoană de nivelul lui Ben Bernanke își spune că economia nu și-a revenit încă. Dar, desigur, logica investitorilor (mari, în principal) de pe piețele de capital și cele financiare nu are niciun corespondent cu lumea reală, cea în care recesiunea lovește în nivelul de trai.

"Acest articol a apărut în ediţia print numărul 38 a revistei Capital din săptămâna 23 -29.09.2013"