Banco de Espana a precizat că împrumuturile neperformante au ajuns la nivelul de 176,42 miliarde de euro, cu şase miliarde de euro mai mult decât în luna mai, când reprezentau 11,2% din total.

Creditele neperformante, un indicator al vulnerabilităţii băncilor, au început să se acumuleze în bilanţul băncilor spaniole după spargerea bulei imobiliare în 2008. În prezent, creditele neperformante au depăşit precedentul record stabilit în luna noiembrie a anului trecut (11,37% potrivit cifrelor revizuite).

Afectat de expunerea masivă pe sectorul imobiliar, sectorul bancar spaniol a beneficiat în luna iunie 2012 de un plan de ajutor european, dintre care au fost vărsate 41,3 miliarde de euro. În cadrul acestui program de ajutor, Spania a înfiinţat o bancă de rebuturi, ‘bad bank’, botezată Sareb, unde instituţiile de creditare spaniole îşi pot transfera activele imobiliare toxice.

În luna decembrie a anului trecut, rata creditelor neperformante din băncile spaniole a scăzut pentru prima dată după 17 luni, însă ulterior a crescut constant.

Deşi Spania beneficiază în prezent de o relativă acalmie pe pieţele financiare, graţie unei reduceri considerabile a costurilor de finanţare comparativ cu condiţiile extrem de dificile din urmă cu un an, atât Fondul Monetar Internaţional cât şi Comisia Europeană au avertizat că situaţia economică a ţării rămâne una delicată. ‘Riscurile pentru economie şi în consecinţă pentru sectorul financiar rămân ridicate’, a avertizat Fondul într-un raport publicat în luna iulie.

Spania, a patra economie din zona euro, are de corectat numeroase dezechilibre via o asanare bugetară, o scădere a preţului locuinţelor şi o diminuare a datoriei private. În paralel însă, rata şomajului a atins nivelul de 26,26% din populaţia activă în al doilea trimestru.
Sursa: Agerpres