După 5 ani de creştere continuă a numărului de insolvenţe nou deschise, auspiciile anului 2013 ne prezintă o creştere a insolvenţelor companiilor medii şi mari, în timp ce numărul celor nou deschise pentru anul curent continuă să scadă, a declarat Constantin Coman, country manager la Coface România.

În perioada de referinţă, 9 companii cu cifra de afaceri peste 50 de milioane de euro au intrat în insolvenţă, printre care Oltchim, Mechel, Dobrogea, Laminorul, Ecoforest.

Primele zece sectoare care înregistrează cel mai mare număr al firmelor aflate în insolvenţă rămân neschimbate, pentru al treilea an consecutiv, singurele modificări fiind la nivel de ordine în cadrul clasamentului.

 Construcţiile, sectorul de hoteluri şi restaurante (HORECA) şi transporturile sunt sectoarele cu cel mai ridicat nivel al insolvenţelor deschise în primul semestru al anului curent raportat la numărul firmelor active. Aceleaşi sectoare au fost incluse în top 5 sectoare cu cele mai ridicate valori pentru acest indicator şi pentru anul 2012, ceea ce indică persistenţa unor probleme sistemice structurale.

Distribuţia teritorială a cazurilor de insolvenţă din primul semestru al anului curent nu a suferit modificări importante faţă de situaţia existentă în aceeaşi perioadă a anului anterior, a spus Coman.

Cele mai afectate trei zone din punctul de vedere al numărului de insolvenţe înregistrate în 2013 au fost regiunile de sud-est, sud şi nord-vest acestea concentrând aproximativ 50% din totalul insolvenţelor deschise în perioada analizată, potrivit reprezentantului Coface.

Singura zonă în care numărul de insolvenţe înregistrat în primul semestru din anul curent a crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior este cea de sud-vest, în condiţiile în care zona de centru indică o oarecare stabilizare. Restul zonelor au înregistrat scăderi, cea mai mare fiind în zona de vest, de 26%. Zona de vest înregistrează de două ori mai puţine insolvenţe decât zona de sud-est, în condiţiile în care numărul companiilor active din cele doua regiuni este similar.

‘Mediul economic din prima jumătate a anului 2013 s-a dovedit unul plin de provocări şi se observă, în ciuda creşterilor anunţate de 2,2% din PIB, o deteriorare a situaţiei companiilor, în special a celor de dimensiuni medii-mari. Lipsa creditării bancare lasă urme adânci în buna funcţionare a economiei româneşti, astfel că firmele mari au fost nevoite să preia din această sarcină şi să transfere mai mult risc în creditul comercial. Nu este o întâmplare că numărul zilelor de întârziere la plată al firmelor mari creşte, că incidentele cu bilete la ordin şi cecuri au crescut ca valoare cu peste 22%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul lipsei de lichidităţi la nivel de piaţă. Anul 2013 l-aş caracteriza ca unul al marilor insolvenţe cu un impact puternic social-economic. În ciuda unui nivel de încredere mai ridicat şi a unor indicatori macroeconomici pozitivi, în special datorită exporturilor şi a unui an agricol bun, mediul economic încă suferă şi acest lucru se observă în ponderea foarte mare a datoriilor firmelor medii-mari, aproximativ 49%, în totalul datoriilor firmelor insolvente. 59% din totalul cifrei de afaceri realizate de firmele intrate în insolvenţă în primul semestru din 2013 a fost generat de firme medii-mari’, a afirmat Constantin Coman.
Sursa: Agerpres