Pentru finele lui 2014, EIU estimează un curs de 4,36 lei/euro şi 3,38 lei/dolar, pentru 2015 de 4,3 lei/euro şi 3,42 lei/dolar şi pentru 2016 – 4,06 lei/euro şi 3,22 lei/dolar.

‘ Ne aşteptăm ca leul să fie în continuare supus turbulenţelor în 2013, date fiind persistenţa în zona euro a nesiguranţei şi incertitudinile cu privire la calendarul de reducere a programului de achiziţionare de obligaţiuni al Federal Rezerve (Fed, banca centrală a SUA), care ar putea avea un efect negativ de domino asupra pieţelor emergente, cum este şi România, care au nevoie mare de finanţare. Am prognozat o apreciere reală modestă a monedei naţionale în perioada 2013-2017, în linie cu evoluţia productivităţii şi recuperarea economică’, se arată în raport.

Anul trecut, leul s-a depreciat, în medie, în termeni nominali, cu 4,9% faţă de euro, până la 4,46 lei/euro, şi cu 12,1% faţă de dolarul SUA, până la 3,47 lei/dolar. Deprecierea în termeni reali a fost de 6,5%, faţă de un coş de valute. Deprecierea monedei naţionale în 2012 a fost o consecinţă a unui mixt de factori, precum instabilitatea politică internă, datorată celor trei schimbări de Guvern în prima jumătate a anului, referendumul pentru demiterea preşedintelui şi alegerile parlamentare din partea a doua a anului. Aversiunea faţă de risc a pieţelor emergente, datorată crizei datoriei suverane greceşti şi europene şi deteriorării perspectivelor economice în zona euro, şi-a lăsat, de asemenea, amprenta asupra leului.

Autorităţile au intervenit doar moderat pentru a sprijini cursul sau pentru a absorbi excesul de lichiditate, fapt ce a dat naştere la speculaţii că BNR a agreat deprecierea monedei, în anumite limite. Cu toate acestea, leul s-a apreciat faţă de euro din iulie 2012, şi cursul a ajuns la 4,44 lei/euro pe 9 iulie, mai semnalează raportul EIU.
Sursa: Agerpres