Guvernul nu a reuşit să găsească un echilibru adecvat între majorarea taxelor şi reducerea cheltuielilor, pentru a reduce deficitul bugetar fără a afecta economia aflată în recesiune.

Vorbind înaintea unei dezbateri parlamentare asupra proiectului de buget pe 2014, ministrul francez de Finanţe a explicat că Guvernul vrea să facă economii de 14 miliarde de euro în 2014.

‘Acest Guvern va reduce semnificativ cheltuielile’, a declarat Moscovici la postul de televiziune BFMTV, adăugând că şi în 2015 economiile vor fi similare cu nivelul planificat pentru 2014.

Moscovici a avertizat că unele taxe ar putea creşte pentru restabilirea situaţia finanţelor publice deşi este prea devreme să anunţe despre ce taxe este vorba.

Guvernul are ca obiectiv menţinerea unui deficit public de 3,7% din PIB în acest an.

Într-un raport publicat săptămâna trecută de Curtea de Conturi se arată că Franţa are şanse mici să atingă ţinta revizuită de deficit bugetar fixată pentru acest an şi va trebui să facă eforturi cu reducerea cheltuielilor publice dacă vrea să scadă deficitul public sub 3% din PIB până în 2015.

În raportul său, Curtea de Conturi subliniază că în condiţiile în care există riscul ca economia să se contracte în acest an, afectând veniturile din taxe, există doar o mică şansă ca Franţa să respecte ţinta de deficit de 3,7% din PIB.

Guvernul de la Paris a abandonat o promisiune anterioară care viza reducerea deficitului până la 3% din PIB în acest an şi la începutul lunii mai a obţinut de la Comisia Europeană un răgaz de doi ani pentru a reveni în limitele Pactului de stabilitate.

Franţa, a doua mare economie a zonei euro, a intrat din nou recesiune, a treia de la criza financiară din 2008-2009, după un declin al Produsului Intern Brut de 0,2% în primul trimestru din 2013, similar cu cel înregistrat în ultimele trei luni din 2012, conform datelor finale publicate recent de Institutul de Statistică (Insee).

O recesiune este definită în mod tehnic drept două trimestre consecutiv de contracţie a economiei.

După un declin de 0,2% în primele trei luni din 2013, economia franceză ar urma să înregistreze un avans de 0,2% în trimestrul doi, să stagneze în trimestrul trei şi să crească cu 0,1% în ultimele trei luni, a prognozat Insee.
Sursa: Agerpres