După ce anul trecut Zara a revoluţionat business-ul din industria vestimentară, prin schimbarea frecventă a colecţiilor, iar acest lucru i-a adus patronului Amancio Ortega cel mai mare câştig dintre toţi miliardarii lumii, anul acesta potenţialul lanţului Zara pare că s-a dezumflat brusc, probabil prin replicarea reţetei de către competitori.
Dacă în 2012 averea lui Ortega înregistrat cel mai mare salt din topul miliardarilor realizat de Bloomberg, de 22,2 miliarde dolari, ceea ce i-a adus patronului Inditex (compania care deţine lanţul Zara) titlul de al treilea cel mai bogat om din lume, cu 57,5 miliarde dolari, în acest an până acum, averea lui Ortega s-a diminuat cu 3,7 miliarde dolari sau 6,4%, până la circa 53,8 miliarde dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index.
Scăderea importantă a averii lui Ortega a fost determinată în special de deprecierea accentuată a acţiunilor Inditex pe bursă, cu 10,7% în acest an. Astfel, dacă undeva prin luna martie Ortega a pierdut ultima treaptă de pe podiumul miliardarilor lumii în favoarea lui Warren Buffett, de ieri Ortega a mai conorât o treaptă, până pe locul 5, fiind depăşit de patronul şi fondatorul lanţului de magazine IKEA, Ingvar Kamprad.
Chiar dacă acţiunile IKEA nu mai sunt listate pe bursă, experţii Bloomberg l-au considerat pe Kamprad unul din principalii câştigători din topul miliardarilor în acest an, graţie mutării surpriză a acestuia prin extinderea business-ului cu vânzarea de panouri solare pentru locuinţe.
Astfel, de la începtului anului şi până în prezent, averea lui Kamprad a crescut cu mai bine de un sfert (25,4%), respectiv cu 10,9 miliarde dolari, până la 53,8 miliarde dolari, ceea ce i-a permis acestuia avansarea unui loc, până pe 4, în topul miliardarilor. Practic, averea lui Kamprad a înregistrat până în prezent al doilea cel mai mare avans din topul miliardarilor.
Oricum, analiştii semnalau încă de la finele lui 2012 că în acest an afacerile Zara s-ar putea plafona, nemai având potenţial de creştere. Se pare că au intuit bine, atâta timp cât acţiunile Inditex au coborât cu mai mult de 10%, în condiţiile în care marile burse ale lumii au înregistrat în acest an o serie de maxime istorice.
Va fi interesant de văzut daca Ortega va reuşi să redreseze acest declin al Zara care afectează Inditex pe bursă. Dacă declinul va continua, s-ar putea ca Ortega să mai piardă două locuri în topul miliardarilor, în favoarea fraţilor David şi Charles Koch, care se află în spatele său la mai puţin de 8 miliarde dolari, ambii cu câte 45,6 miliarde dolari.