‘Iranul continuă să susţină Siria, prin deschiderea unei linii de credit de un miliard de dolari pentru finanţarea importurilor de diferite produse şi o altă linie de credit de trei miliarde de dolari pentru a finanţa nevoile ţării în domeniul petrolului şi produselor derivate’, a declarat luni Adeeb Mayaleh, citat de cotidianul guvernamental Techrine. ‘Acţionăm, de asemenea, pentru acordarea de către partea iraniană a unui alt împrumut în valoare de trei miliarde de dolari’, a adăugat Mayaleh.

Guvernatorul Băncii centrale a Siriei a mai spus că instituţia sa a trebuit să intervină pe piaţa valutară pentru a apăra lira siriană împotriva speculatorilor şi a dat asigurări că deţine valuta necesară pentru a putea acoperi importurile de materii prime pentru industrie.

Lira siriană a pierdut peste trei sferturi din valoare de la debutul crizei în urmă cu doi ani. În prezent, un dolar se tranzacţionează pentru 150 de lire siriene, faţă de 50 de lire siriene în luna martie 2011. De asemenea, rezervele valutare ale Siriei au scăzut de la 17 miliarde de dolari în urmă cu doi ani până la aproximativ patru miliarde de dolari în prezent.

De la debutul revoltei populare împotriva regimului Assad, în media au apărut mai multe informaţii neverificate referitoare la o serie de împrumuturi secrete între Teheran şi Damasc. În luna ianuarie 2013, agenţia oficială Sana a anunţat semnarea de către cele două ţări aliate a unui acord referitor la deschiderea de către Teheran a unei linii de credit de un miliard de dolari destinată Damascului.
Sursa: Agerpres