Potrivit asistentului ministrului chinez al Comerţului, Yu Jianhua, Elveţia va practica tarife zero pentru 99,7% din valoarea bunurilor provenite din China, în timp ce China va permite ca 84% din exporturile elveţiene să fie scutite de la plata taxelor vamale.

‘În primul an, vom reduce taxele vamale pentru ceasurile elveţiene cu 18% după care cu aproximativ 5% în fiecare din următorii ani. În total tarifele vamale vor fi reduse cu 60% în decurs de zece ani’, a precizat Yu Jianhua. Potrivit acestuia, preţurile ceasurilor elveţiene vândute în China vor scădea ca urmare a acestui acord însă a precizat că este dificil de calculat cât de mari vor fi aceste scăderi deoarece trebuie ţinut cont şi de alte taxe precum TVA sau taxa pe consum.

Imediat după acest anunţ acţiunile producătorilor elveţieni de ceasuri, în special Swatch Group şi Richemont, au înregistrat o creştere mai mare decât cea înregistrată de principalul indice bursier elveţian.

China este al treilea mare partener comercial al Elveţiei, după Uniunea Europeană şi SUA, iar acordul de liber schimb acoperă şi produsele industriale şi agricole. Yu Jianhua a subliniat că toate produsele industriale (inclusiv textile, articole de îmbrăcăminte, piese şi componente auto) din China în Elveţia vor beneficia de tarife zero iar peste 960 de produse agricole din China se vor regăsi pe lista produselor scutite de la plata taxelor vamale.

Elveţia va deveni prima ţară din Europa continentală care va semna un acord de liber schimb cu China.
Sursa: Agerpres