„Nu ni s-a cerut să participăm şi sper că nici nu ni se va cere”, a declarat directorul general de la Erste, Andreas Treichl, la Adunarea Generală a Acţionarilor. „Plătim deja cea mai mare taxă bancară din Austria. Consider că prin aceasta contribuţia noastră la sectorul bancar austriac este pe deplin acoperită şi nu avem intenţia de a face o contribuţie suplimentară”, a adăugat Treichl.

Comentariile lui Treichl sunt similare cu cele exprimate de directorul Bank Austria, Willibald Cernko, care a declarat şi el că exclude în mod categoric un angajament din partea băncii pe care o conduce.

În schimb, celelalte mari bănci austriece, Raiffeisen Bank International AG şi Bawag PSK Bank AG, au refuzat să facă orice comentarii deoarece nu au consultat propunerea.

La începutul acestei săptămâni, fostul guvernator al Băncii centrale a Austriei, Klaus Liebscher, a făcut un apel la băncile locale să ajute la soluţionarea unui impas dintre Uniunea Europeană şi Austria cu privire la restructurarea Hypo Alpe-Adria-Bank International AG, preluată de statul austriac la izbucnirea crizei financiare. „Mă aştept ca prima reacţie a băncilor să nu fie una pozitivă. Totuşi acesta ar fi cel mai bun model deoarece ar fi atât în interesul Austriei cât şi în interesul celorlalte bănci”, a declarat Liebscher.

În luna martie, comisarul european Joaquin Almunia a apreciat că planurile de restructurare a Hypo Alpe prezentate de autorităţile austriece nu sunt suficiente pentru a justifica ajutoarele de stat în valoare de 2,2 miliarde de euro de care banca a beneficiat după 2008 şi ar putea fi posibil să ceară băncii să ramburseze aceste ajutoare. Klaus Liebscher a fost numit în fruntea unui grup însărcinat să elaboreze u nou plan care să satisfacă cerinţele lui Joaquin Almunia.

ŢBăncile de rebuturi” din alte state europene se împart în două categorii. NAMA din Irlanda şi Sareb din Spania sunt deţinute majoritar de investitori privaţi, în principal actori din industriile financiare ale celor două state. În plus pasivele lor nu sunt adăugate la datoria statului, guvernul preluând pierderile iniţiale provocate de deprecierile de active pentru a crea un stimulent pentru investitori. În schimb, FMS Wertmanagement AoeR din Germania este o agenţie de stat, ceea ce înseamnă că pasivele sale se adaugă la datoria statului.

Sursa: Agerpres