Această nouă instituţie de evaluare a fost înfiinţată de trei agenţii de rating: Dagong Global Credit Rating /China/, Egan-Jones Ratings Company /SUA/ şi RusRating /Rusia/ pentru a spori obiectivitatea evaluării proceselor economice din lume.

‘A devenit clar că sistemul actual de atribuire de rating nu corespunde cerinţelor lumii moderne. Ne-am propus să contribuim la restructurarea acestui sistem’, a declarat directorul general RusRating, Richard Hainsworth , care a devenit director-executiv al Universal Credit Rating Group.

Noua companie, a spus el, intenţionează să se dezvolte în mod activ şi să devină unul din jucătorii-cheie de pe piaţă, dominată la ora actuală de ‘trei mari rechini’ – Standard & Poor’s, Fitch şi Moody – agenţii care au fost acuzate de a fi părtinitoare şi nu întotdeauna obiective în evaluarea riscurilor în condiţiile crizelor recente.

‘Dorim să creăm un nou concept, care consta în utilizarea sistemului de ,,rating dublu,,. Astfel de ratinguri vor fi mai fiabile şi mai uşor de înţeles’, a explicat Richard Hainsworth, subliniind că noua agenţie de rating nu va reprezenta interesele niciunei ţări sau grup.

Potrivit directorului său executiv, Universal Credit Rating Group va fi deschisă pentru cooperare, inclusiv cu alte agenţii de rating din alte ţări. ‘Ne propunem de asemenea să contribuim la dezvoltarea cooperării dintre banci din Rusia şi China’, a mai adăugat el.
Sursa: Agerpres