‘Aproximativ 70% din valoarea depozitelor de peste 100.000 de euro aparţin rezidenţilor de peste hotare, ceea ce face ca ciprioţii şi afacerile din această ţară să fie mai puţin afectate decât ne aşteptam’, a declarat guvernatorul Băncii Centrale a Ciprului, Panicos Demetriades.

Acesta a adăugat că 96% din depozitele din Cipru nu sunt afectate de pierderile pe care le suferă depozitele de peste 100.00 de euro.

‘Cu siguranţă ceea ce s-a întâmplat a fost foarte dureros pentru mulţi din cei care au depozite, în special cei care nu au avut împrumuturi (care au fost acoperite din depozite), dar 96% din depozite nu au fost afectate’, a afirmat Panicos Demetriades.

Majoritatea celor care au depozite masive în băncile din Cipru sunt cetăţeni ruşi.

Cipru a reuşit la jumătatea lunii martie să evite intrarea în incapacitate de plată graţie unui acord cu creditorii internaţionali, urmând să închidă cea de a doua mare bancă şi să impună pierderi semnificative depozitelor neasigurate în schimbul unui ajutor de 10 miliarde de euro. Deponenţii care au mai mult de 100.000 de euro la Bank of Cyprus se confruntă deja cu o reducere de 37,5%, care va fi transformată în acţiuni. O altă reducere suplimentară de 22,5% depinde de capacitatea autorităţilor cipriote de a îndeplini condiţiile prevăzute în programul de asistenţă.

Ciprul a devenit a cincea ţară din cele 17 state ale zonei euro care va beneficia de asistenţă financiară internaţională, după Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania. Economia cipriotă, evaluată la 17 miliarde de euro, reprezintă 0,2% din Produsul Intern Brut al zonei euro.
Sursa: Agerpres