Miercuri, randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale elene pe zece ani au scăzut sub 10%.

Grecia, care a beneficiat de două pachete de asistenţă financiară din mai 2010, a primit laude din partea creditorilor internaţionali pentru îndeplinirea condiţiilor impuse în schimbul asistenţei financiare de UE, BCE şi FMI.

Randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale ale statelor de la periferia zonei euro au scăzut de când BCE a anunţat un program de achiziţionare de bonduri pentru a ajuta aceste ţări care se confruntă cu probleme financiare.

‘Sper că vom acelaşi noroc ca Irlanda şi Portugalia, care deja accesează pieţele cu randamente sub 6%. Cred că asta se va întâmpla şi în cazul nostru spre sfârşitul lui 2014’, a afirmat Yannis Stournaras la postul public de televiziune din Grecia.

Grecia nu a mai putut accesa pieţele de obligaţiuni din 2010, când a devenit primul stat membru al zonei euro forţat să solicite asistenţă financiară din cauza crizei datoriilor. Irlanda şi Portugalia, care au beneficiat şi ele de pachete de asistenţă financiară, au făcut progrese mai mari decât Atena în îndeplinirea ţintelor fiscale şi au revenit pe pieţele de obligaţiuni. Marţi, Portugalia a vândut obligaţiuni pe zece ani, pentru prima dată din 2011.

De asemenea Yannis Stournaras a afirmat că economia Greciei se va redresa începând de anul viitor iar rata şomajului va scădea spre sfârşitul lui 2014.

Rata şomajului în Grecia a atins în ianuarie nivelul record de 27,2%, de la 25,7% în decembrie, reflectând adâncirea recesiunii după anii de austeritate impuşi în schimbul asistenţei financiare, a anunţat recent Oficiul central de statistică din Grecia (ELSTAT).

Este cel mai ridicat nivel al şomajului de când ELSTAT a început publicarea datelor, în 2006. În ianuarie 2012, rata şomajului era de 21,5%.

Rata şomajului în Grecia aproape s-a triplat de la debutul crizei, în 2009, şi rămâne în continuare cel mai ridicat nivel din zona euro, unde rata medie a şomajului a fost de 12%.

Potrivit celor mai recente estimări bugetare ale guvernului de la Atena, economia Greciei se va contracta cu 4,5% în acest an în timp ce rata medie a inflaţiei ar urma să se situeze la 0,8%.
Sursa: Agerpres