‘Din turneul european m-am întors cu ceva mai multă încredere; am spus că Italia vrea să îşi respecte angajamentele luate, însă nu putem accepta ca Europa să însemne doar reduceri, impozite şi austeritate’, a afirmat Letta la o emisiune TV.

Enrico Letta a fost marţi la Berlin, unde s-a întâlnit cu cancelarul german Angela Merkel, şi miercuri la Paris pentru convorbiri cu preşedintele Francois Hollande. A terminat turneul politic la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu liderii europeni Herman Van Rompuy şi Jose Manuel Barroso.

Economia italiană este în recesiune, iar ţara găseşte cu greu resurse pentru finanţarea unui început de relansare a cererii interne, în timp ce Italia are o datorie publică de circa 130% din PIB. Letta încearcă să găsească, alături de partenerii şi instituţiile din UE, resurse suplimentare, rămânând totuşi în limitele fixate de Bruxelles. El a spus că va solicita omologilor săi, la viitoarea reuniune la nivel înalt a UE din luna iunie, lansarea unui proiect la scară amplă de combatere a şomajului în rândul tinerilor, una din priorităţile sale.

Referindu-se la găsirea resurselor necesare pentru finanţarea primelor măsuri ale cabinetului său, Enrico Letta şi-a manifestat dorinţa de a nu trebui să mărească TVA cu un procent şi de a nu fi nevoit să procedeze la noi reduceri bugetare. ‘Mă angajez să demisionez dacă vor fi reduceri’ ale bugetelor pentru cercetare, educaţie şi cultură, a precizat premierul, amintind astfel domeniile care au plătit un tribut greu austerităţii.

Şeful guvernului italian merge luni la Madrid pentru convorbiri cu omologul său spaniol, Mariano Rajoy, care se confruntă cu probleme asemănătoare în redresarea financiară a ţării, încercând să nu asfixieze mai mult economia spaniolă în recesiune.
Sursa:Agerpres