‘Finalul dogmei ortodoxiei austerităţii nu este o întâmplare, ci este rodul unui an de muncă a preşedintelui francez François Hollande’, a declarat ministrul într-un interviu televizat în ajunul împlinirii unui an de la victoria socialiştilor în alegerile prezidenţiale din Franţa.
Pierre Moscovici a recunoscut că şeful statului francez nu a fost singurul care a acţionat pentru această schimbare, dar a refuzat să admită că ar fi vorba despre un succes contra ideilor promovate de cancelarul german, Angela Merkel. A fost ‘rodul unor contacte constante’ între cei doi lideri, a spus el.
 Având în vedere că austeritatea ‘distruge creşterea economică şi crearea de locuri de muncă’, ministrul francez este de părere că, după ‘această schimbare de doctrină, de orientare, de direcţie’, Europa va avea ca prioritate politici de stimulare a economiei.
Totodată, el a precizat că guvernul francez va acorda atenţie controlului finanţelor şi cheltuielilor publice pentru 2013 şi 2014. ‘Obiectul nostru este să controlăm cheltuielile statului modernizând administraţia’, a detaliat Pierre Moscovici, asigurând că nu există noi planuri de ajustări financiare sau de majorări de impozite.
 Comisia Europeană a anunţat vineri că acordă Franţei un răgaz de doi ani, până în anul 2015, pentru a-şi aduce deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB.
Sursa: Agerpres