‘Ceea ce se întâmplă în Franţa sau în Portugalia nu este din vina doamnei Merkel sau a Germaniei. Fiecare trebuie să facă curăţenie în propria ogradă. Sunt destule de făcut’, a spus Barroso. ‘În cadrul Eurogrupului deciziile se iau întotdeauna în unanimitate. Este complet nedrept să prezentăm unele măsuri ca şi când ar fi fost impuse de o singură ţară sau de o singură instituţie. Şi eu sunt victima unor astfel de încercări, sunt luat drept ţap ispăşitor’, a adăugat el.
 ‘Această criză şi problemele care au apărut odată cu ea nu sunt rezultatul politicii germane sau al greşelilor UE, ci efectul unei politici de cheltuieli excesive, al lipsei de competitivitate şi al acţiunilor iresponsabile pe pieţele financiare’, a explicat şeful Comisiei europene.
 ‘Sunt extrem de recunoscător pentru Germania şi atitudinea ei. Şi nu mă sfiesc să o spun public: cancelarul german este cu siguranţă cea care înţelege cel mai bine ce se întâmplă’, a continuat el laudativ la adresa doamnei Merkel. ‘Ea investeşte mult timp şi energie în proiectul european, aş dori să pot spune acelaşi lucru şi despre ceilalţi şefi de guverne’, a punctat Barroso.
 În prezent, europenii sunt divizaţi asupra drumului de urmat în condiţiile nepopularităţii crescânde a politicilor de austeritate susţinute de Angela Merkel, politici cărora li se reproşează că adâncesc recesiunea.
 Mai mulţi responsabili conservatori şi liberali germani, cele două formaţiuni care compun coaliţia doamnei Merkel, şi-au manifestat nemulţumirea faţă de răgazul până în anul 2015 acordat Franţei de către Comisia Europeană pentru a-şi reduce deficitul bugetar.
 Recent, socialiştii francezi au criticat vehement austeritatea din zona euro, în timp ce noul premier italian, Enrico Letta, a afirmat că nu mai este timp pentru a aştepta relansarea economică. În acest context, Barroso a admis pentru prima dată pe 23 aprilie că simpla politică de austeritate nu este un panaceu, dar a evitat să se pronunţe împotriva politicii de diminuare a deficitelor bugetare.
 În urma acestei declaraţii, liderul Partidului Liberal german (FDP) şi ministrul al Economiei, Philipp Rosler, a afirmat sâmbătă că Barroso şi unele ‘guverne prietene’, pe care nu le-a precizat, pun sub semnul întrebării austeritatea în Europa.
Sursa: Agerpres