Ana Birchall candidează la alegerile prezidențiale. Dan Andronic: Democraţia nu poate fi ridicolă, e dreptul ei constituţional

Nu trece săptămâna și aflăm că a mai apărut un candidat la alegerile prezidențiale. Ieri a fost rândul Anei Birchall să spună că vrea la Cotroceni și imediat au început miștourile. Unii s-au întrebat cum s-ar desfășura o finală prezidențială intre Birchall și Geoană având in vedere antecedentele celor doi.

Dan Andronic, Robert Turcescu, Mirel Curea si Tavi Hoandră vorbesc despre cum dau buzna ca-n anii ‘90 candidații la președinție, dar pun in discuție și trei teme care nasc controverse în lumea românească: misoginismul, rasismul și  pesimismul. Totul, exclusiv pe canalul de YouTube „HAI România!” al EVZ Capital.

Ana Birchall
Ana Birchall / SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Tavi Hoandră nu este deloc un fan al Anei Birchall şi spune că în mod sigur nu ar vota-o la alegerile prezidențiale.

„Tot timpul ţine morţiş să îşi bage capul în politică”, spune jurnalistul.

Îndemnat să îi ia apărarea, Dan Andronic a explicat că nu despre asta este vorba, ci despre dreptul constituţional al doamnei Birchall să candideze.

„Este un drept pe care-l regăseşti în Constituţie. Remarci de tipul «Este nu ştiu cum, n-a făcut nimic» sunt puţin interesante, pentru că sunt unii de exemplu care l-au iubit pe Ion Iliescu. Dacă o să-l întrebi pe Tavi Hoandră ce părere are despre Ion Iliescu, o să-ţi spună acelaşi lucru. Şi Ion Iliescu a ajuns preşedinte în ciuda părerii tale.

În politică contează foarte mult să-ti doreşti, este esenţial. Politica e un drum foarte lung şi cu foarte multe hârtoape. Nu e ceva ce ţi se poate întâmpla neapărat de prima dată. Dar faptul că îşi doreşte să candideze la preşedinţie e un lucru foarte bun”, a afirmat Dan Andronic.

Robert Turcescu a ţinut însă să-i dea replica, întrebându-l dacă simţul ridicolului nu are niciun fel de valoare în ecuaţia asta.

„Democraţia nu poate fi ridicolă. Simţul ridicolului ţi-ar spune la un moment dat să nu te duci la vot. De ce? Că habar n-ai ce program au”, a spus Dan Andronic.

Mirel Curea şi-ar dori ca Norica Nicolai să ajungă preşedintele României

În discuţie a intervenit şi Mirel Curea, care a precizat ferm că nu are nimic împotrivă ca o femeie să ajungă preşedinte al României.

„Ar fi chiar minunat, cu condiţia ca femeia aia să fie femeie întreagă la cap şi la suflet. O femeie are altă structură, e lăsată de Dumnezeu să se gândească la copii, la lumea amărâtă, la greutăţile vieţii.

Că ăştialalţi, bărbaţii care intră în politică, în marea lor majoritate prima grijă este să-şi cumpere costume de 4.000 de euro, că salarii în partide sunt foarte mari, şi-şi lasă nevestele că să însoare cu secretare cu 150 de ani mai tinere. (…)

Am subliniat din capul locului «femeia normală». De exemplu, o femeie pe care eu aş vedea-o un foarte bun preşedinte al ţării este doamna Norica Nicolai. O femeie foarte serioasă, o femeie cu carte zdravănă, o femeie care a fost un procuror extraordinar de cinstit şi de drept, care n-a vopsit dosare.

Norica Nicolai

O femeie care, în calitate de procuror, punea concluzii atât de vinovăţie cât şi de nevinovăţie, ceea ce e foarte rar în breasla asta.

Vă mai spun o chestie, puteţi să faceţi mişto de mine cât vreţi. Eu am votat-o pe Viorica Dăncilă, o femeie care avea un singur defect, era foarte timidă şi emotivă. Dar este o femeie care atunci când era student amărât, a fost şefă de promoţie în facultate… când era studentă a adoptat un copil, că l-a iubit şi i-a părut rău de el. Şi l-a făcut om.

Eu aş vrea să am un preşedinte din ăsta, nu tot felul de beţivi, de deşucheaţi şi tot felul de autişti”, a declarat Mirel Curea.

Tavi Hoandră a spus că nu-l poate contrazice, însă consideră că profilul unei femei preşedinte ar trebui să fie mai apropiat de Margaret Thatcher (fost premier al Marii Britanii între 1979 şi 1990, supranumită şi „Doamna de Fier” – n.r.) sau Angela Merkel.

Întreg podcastul de miercuri, 19 iunie, poate fi urmărit chiar aici.