Studiul comandat de Philip Morris International măsoară potenţialul impact economic al câtorva dintre propunerile luate în considerare de Uniunea Europeană, incluzând standardizarea pachetelor şi etichetarea produselor din tutun, precum şi interzicerea ţigărilor mentolate şi a celor de tip „slim”.
Studiul demonstrează că aceste măsuri ar putea reduce preţurile din întreaga piaţă de tutun şi ar putea alimenta comerţul ilicit cu produse din tutun, rezultând o scădere semnificativă a locurilor de muncă şi reducerea veniturilor din taxe.
De asemenea, raportul arată că standardizarea ambalajelor ar putea influenţa comportamentul consumatorului, rezultând astfel creşterea vânzărilor de ţigarete de calitate inferioară şi a comerţului ilicit. Totodată, comerţul ilicit, care deja reprezintă aproximativ 11% din consumul de ţigări din UE, ar putea creşte cu 25% până la 55% din cauza noii Directive privind Produsele din Tutun, ca urmare a interzicerii ţigărilor “slim” şi mentolate, ceea ce înseamnă că aceste produse vor fi disponibile pe piaţa ilegală.
Numai în Polonia, Directiva ar putea duce la o scădere a locurilor de muncă cu până la 50.000 şi o reducere cu 780 de milioane de euro a veniturilor din taxe. Bulgaria ar putea să piardă 29.000 de locuri de muncă, în vreme ce veniturile anuale din taxe, în Grecia, ar putea să scadă cu până la 220 de milioane de euro.
Introducerea unei măsuri precum cea a pachetelor generice, ar putea amplifica efectele negative prezentate, referitoare la veniturile din taxe şi la locurile de muncă. După o primă estimare, aceşti factori cumulaţi ar putea duce la o scădere a locurilor de muncă cu 305.000 şi la o diminuare a veniturilor din taxe cu până la 8,5 miliarde de euro, în total, în Uniunea Europeană. De asemenea, piaţa ilicită ar putea să crească cu până la 65%, dacă dispoziţia privind pachetele generice va fi introdusă în cadrul Directivei.