Oferta secundară a Transgaz Mediaș a demonstrat că, din fericire, bani există pe piața de capital autohtonă și pot și accesați de companii, atunci când ofertele sunt corecte și atractive pentru investitori. Chiar dacă respectivii investitori nu sunt locali, ci străini. Mai exact, investitorii străini, cei instituționali, au cumpărat 69% din pachetul scos la vânzare, iar localii, restul de 31%.
„Piața de capital românească avea nevoie de o poveste de succes, iar oferta Transgaz a venit la momentul potrivit“, spune Lucian Anghel, președintele Bursei de Valori București, care adaugă că „efectele pozitive le vom simți mai bine odată cu următoarele oferte“. Evident, aceasta este, de fapt, cea mai bună veste pentru bursa de valori, nu doar direct, ci și indirect, prin asigurarea că și celelalte listări intenționate de stat vor avea loc. Cu excepția pachetului deținut la OMV Petrom, despre care ministrul delegat pentru energie, Constantin Niță, a declarat că nu va mai fi vândut.

Cehii au cumpărat masiv Transgaz
Oferta Transgaz a avut un preț de adjudecare de 179 lei pe acţiune, după o cerere totală de 347% pentru segmentul de retaileri mici şi cu 257% pentru investitori mari. Investitorii de retail din tranşa mică, care au subscris în primele patru zile de ofertă, vor plăti un preţ de 170,05 lei pe acţiune, reprezentând un discount de 5% din preţul de ofertă, în timp ce investitorii de retail din tranşa mică, aceia care au subscris începând cu a cincea zi de ofertă, vor plati 173,63 lei pe acţiune, reprezentând un discount de 3%. Investitorii instituţionali şi cei din tranşa mare de retail vor plăti preţul de ofertă, respectiv 179 lei pe acţiune.
Suma totală obţinută de OPSPI de pe urma acestei oferte este de 315 milioane lei, adică 72 milioane euro. Sindicatul de intermediere, condus de Raiffeisen Capital & Investment și din care au mai făcut parte Wood & Company și BT Securities, au întâlnit peste 100 de investitori în road-show-ul de prezentare și au avut mai mult de 50 de întâlniri și teleconferințe. Cei mai mulți investitori străini au venit din Republica Cehă (24% din totalul ofertei pentru instituționali), iar pe locul secund se află Suedia, cu 16%. Cei din Austria au subscris 9%, iar cei din Marea Britanie, 7%. Mai sunt menționați cei din Finlanda, cu o pondere de 7%, și cei din Polonia, cu 2%.
„Acum, când Polonia a finalizat privatizarea activelor sale, România are toate premisele să devină următoarea poveste de succes în ceea ce privește dezvoltarea pieței de capital“, spune și James Stewart, vicepreședinte Treasury and Capital Markets la Raiffeisen Bank România, care adaugă că „tocmai de aceea succesul acestei oferte este un pas important“. Adevărul este că piața chiar avea nevoie de un succes, mai ales în condițiile în care din extern vine și informația cum că bursele din Viena și Varșovia ar putea fuziona, ceea ce ar duce la crearea unei instituții suficient de puternice pentru a rivaliza cu Frankfurt sau Londra.

Așteptăm listarea Nuclearelectrica
Acum nu ne rămâne decât să așteptăm următoarele oferte. Conform declarațiilor ministrului Constantin Niță, oferta inițială a Nuclearelectrica, prin care va fi vândut un pachet de 10% din acțiunile companiei, va începe luna viitoare. Oferta va fi semnificativ mai mare, evaluările fiind de circa 170 milioane euro pentru pachetul de 10%. 
Până în octombrie, ar trebui să mai ajungă la cota bursei și Romgaz, cu un pachet tot de 10%, și, când va ieși din insolvență, Hidroelectrica (tot 10%). Listările ar da o gură de oxigen importantă pieței de capital, care, în prezent, este dominată de lupte interne pentru putere. De altfel, au și apărut declarații care arată că grupul de societăți BVB este imposibil de condus în prezent, având prea mulți oameni la conducere comparativ cu numărul angajaților.
Deocamdată, piața este așteptată să stagneze, cu un trend ușor de depreciere cauzat de trecerea datelor de înregistrare pentru dividende. Inclusiv cotația Transgaz s-ar putea apropia de prețul din oferta, cotația în momentul încheierii ofertei fiind cu circa 15% mai mare.

72 milioane euro a încasat OPSPI de pe urma acțiunilor Transgaz, iar din oferta Nuclearelectrica sunt aștepate 170 miloane euro.