Pierre Moscovici participă vineri la reuniunea miniştrilor de finanţe şi a guvernatorilor băncilor centrale din statele G20 (principalele ţări dezvoltate şi emergente), care vor analiza la Washington criza economică din Europa şi situaţia paradisurilor fiscale.
”Încă ne confruntăm cu o criză economică în Europa, este o criză a creşterii insuficiente. Nu mai este vorba de o criză a zonei euro”, a afirmat oficialul francez, salutând angajamentul BCE de a face orice va fi necesar pentru a apăra euro.

Economia Franţei este afectată de stagnare şi din acest motiv nu ar fi o idee bună impunerea unei scăderi suplimentare a cheltuielilor, pentru reducerea deficitului bugetar, a explicat Moscovici.

”În al doilea an de recesiune cu care se confruntă zona euro, nu ar fi rezonabil să adăugăm mai multă austeritate la recesiune”, le-a declarat jurnaliştilor ministrul francez de finanţe. Acesta a adăugat că încrederea în Europa se îmbunătăţeşte iar temerile privind ieşirea unor state din zona euro au dispărut.

”Nu mai există o Europă de Nord şi o Europă de Sud, o Europă virtuoasă şi o Europă coruptă. Peste tot există o preocupare, care a contribuit la salvarea zonei euro, la rezolvarea situaţiei delicate în care s-au aflat Spania, Italia, Grecia şi Cipru şi, în acelaşi timp, la definirea unei agende comune pentru stimularea creşterii”, a afirmat Moscovici. Acesta a apreciat că sistemul financiar din Franţa este solid şi s-a pronunţat în favoarea unei uniuni bancare depline în Europa.

”Sistemul financiar francez a fost evaluat. Este un sistem robust, solid, bine gradat”, a declarat ministrul francez de finanţe.

Recent, autorităţile de la Paris au estimat că economia Franţei s-ar putea contracta în acest an şi ar putea creşte sub aşteptări în următorii patru ani. Programul fiscal al Guvernului francez se bazează pe o creştere a produsului intern brut de 0,1% în 2013, de 1,2% în 2014 şi de 2% în 2015-2017.

”O uşoară contractare a PIB-ului în 2013 şi o creştere sub nivelul de 1,2% în 2014 nu poate fi exclusă”, au apreciat autorităţile franceze.