La finele lunii februarie, pe partea de intrări se înregistra un nivel de 10 miliarde euro, iar pe partea de ieşiri, un nivel de 9,67 miliarde euro. Astfel, contul curent consemna un surplus de 327 milioane euro, cel mai bun din toate timpurile pentru primele două luni, în condiţiile în care în perioada similară din 2012 se înregistra un deficit de 657 milioane euro.
Practic, contul curent era pe excedent încă din luna ianuarie, de 465 milioane euro, ceea ceînseamnă că doar în luna februarie am avut un deficit de 138 milioane euro, ceea ce a redus soldul până la un surplus de 327 milioane euro.
Acesta este rezultatul îmbunătăţirii tuturor componentelor contului curent faţă de anul trecut.
Astfel, balanţa comercială de bunuri a încheiat primele două luni cu un deficit de 175 milioane euro, faţă de un deficit de 640 milioane euro cu un an în urmă. Balanţa comercială de servicii a consemnat un excedent de 152 milioane euro, faţă de un deficit de 116 milioane euro.
Totodată, poziţia de Venituri din contul curent, care măsoară fluxurile companiilor, a avut un deficit de 240 milioane euro în perioada ianuarie-februarie 2013, faţă de un deficit de 274 milioane euro în 2012.
O poziţie semnificativ mai bună s-a consemnat şi pe partea Transferurilor Curente, care au ăncheiat cu un surplus de 560 milioane euro, faţă de 373 millioane euro cu un an înainte.
În plus, investiţiile străine directe s-au cifrat la 163 milioane euro, în scădere cu peste 15% faţă de nivelul agregat de anul trecut, din care creditele intragrup au însumat 94 milioane euro, iar participaţiile la capital consolidate cu pierderea netă estimată 69 milioane euro.