Valoarea creanţelor revendicate de cei 381 creditori însumează 5,4 miliarde de lei. Dintre acestea doar 3,5 miliarde au fost recunoscute de către administratorul judiciar, 1,1 miliarde de lei au fost respinse iar 800 milioane au fost admise sub condiţia prezentării unor documente justificative suplimentare. Un număr de 74 creditori cărora li s-au respins creanţele, au formulat contestaţii la Tabelul Preliminar întocmit de administratorul judiciar. Valoarea creanţelor ce fac obiectul acestor contestaţii este de peste 1,9 miliarde de lei.
Principala cauză a insolvenţei Hidroelectrica o reprezintă încheierea contractelor bilaterale cu traderii de energie electrica prin care societatea a fost prejudiciată cu peste 1,1 miliarde de euro doar în perioadă 2006-2012. În urmă eşuării negocierilor dintre administratorul judiciar şi traderii de energie, contractele acestora au fost denunţate. Cantitatea de energie disponibilizată din contracte a fost vândută pe bursă la un preţ cu 100 lei/mwh mai mare decât în contractele bilaterale, generând doar în ultimele cinci luni ale anului trecut venituri suplimentare de peste 50 milioane de euro.
La termenul din 20 martie 2013 s-au judecat contestaţiile formulate de Energy Holding, Alpiq RomEnergie şi EFT AG privind denunţarea contractelor bilaterale şi contestaţiile Alro, Elsid şi Electrocarbon privind activarea clauzei de forţă majoră din 7 august până la 1 decembrie 2012. Având nevoie de timp pentru a delibera, instanţa a amânat de trei ori pronunţarea până la 10 aprilie 2013. Astfel, a respins contestaţia formulată de Alpiq RomEnergie prin care solicita daune de 719 milioane de lei, contestaţia Energy Holding prin care solicita 91 milioane lei, dar și celelalte contestații (Alro SA: 129 milioane de lei, Elsid 13 milioane de lei, Electrocarbon 18 milioane de lei).