Povestea despre corupţie şi vină ilustrează eforturile unei mame din pătura superioară a societăţii, interpretată de Luminiţa Gheorghiu, de a mituit martori pentru a da declaraţii false în încercarea de a-şi păstra fiul – şoferul vinovat de accident – în afara închisorii.
”Este vorba despre o relaţie patologică între o mamă şi fiul său”, a declarat Călin Peter Netzer la conferinţa de presă ce a urmat ceremoniei de premiere de la Berlinală. Restul sunt doar elemente de decor, într-o poveste cu un caracter universal, a subliniat regizorul. Marele Premiu al Juriului – Ursul de Argint a fost primit de ‘An Episode in the Life of an Iron Picker’, film care se axează pe viaţa dură a unui cuplu de romi bosniaci. Cuplul este format dintr-o femeie însărcinată pe care nu vrea s-o primească niciun spital, pentru că nu are asigurare medicală, cu toate că fătul i-a murit în pântec, spre disperarea soţului ei. Pelicula a fost realizată cu un buget redus de Danis Tanovic, care a luat Oscarul pentru ”No man’s land” la categoria cel mai bun film străin în 2002. Nazif Mujic, soţul din film, a câştigat Ursul de Argint pentru cel mai bun actor.
”În mod evident, nu sunt un actor – pur şi simplu mi-am jucat rolul vieţii. Mi-am jucat propriul rol în familia mea. Nu ştiu ce ar trebui să spun”, a precizat Mujic, care a mărturisit că încă nu are un loc de muncă stabil şi colectează fiare vechi, după cum o făcea şi în momentul producerii dramei.
Distincţia pentru cea mai bună actriţă a ajuns la Paulina Garcia pentru rolul principal din filmul ‘Gloria’ al regizorului chilian Sebastian Lelio. Garcia joacă rolul unei femei divorţate ce se apropie de 60 de ani şi se luptă cu singurătatea. Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor i-a fost acordat americanului David Gordon Green, pentru ‘Prince Avalanche’, în timp ce filmul canadian ‘Vic+Flo Saw a Bear’, al canadianului Denis Cote, a obţinut premiul Alfred Bauer pentru inovaţie.
Iranianul Jafar Panahi a câştigat Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu pentru ”Closed Curtain”, film care a fost turnat alături de prietenul său de o viaţă Kamboziya Partovi în pofida interdicţiei de a face filme impusă de regimul de la Teheran. Filmul, în care cei doi regizori joacă şi rolurile principale, reflectă frustrările lui Panahi legate de imposibilitatea de a-şi desfăşura activitatea oficial. Partovi a acceptat premiul în numele lui Panahi, căruia nu i-a fost permis să părăsească Iranul, profitând de ocazie pentru a transmite că ‘nu a fost niciodată posibil să opreşti un gânditor şi un poet’. Pelicula kazahă ‘Harmony Lessons’, de Emir Baigazin, un debutant care se număra printre favoriţi, a câştigat premiul pentru cea mai bună contribuţie artistică.
Un juriu internaţional cu şapte membri, condus de cineastul Wong Kar-wai şi din care a făcut parte şi starul american Tim Robbins, i-a desemnat pe câştigători. Printre altele, Wong a afirmat că juriul le-a acordat două ‘menţiuni speciale’ unor filme care nu au câştigat premii, recunoscând astfel ‘integritatea viziunii lor şi convingerea că cinematografia poate face o diferenţă’. Este vorba despre drama despre gazul de şist a lui Gus Van Sant ‘Promised Land’, cu Matt Damon în rol principal, şi de ‘Layla Fourie’ al regizoarei sud-africane Pia Marais. (Sursa: Agerpres)