Modificarea perspectivei reflectă estimările noastre potrivit cărora economia Austriei va continua să facă faţă cu bine impactului negativ care decurge din criza datoriilor suverane din Europa, iar guvernul austriac va continua să adere la măsurile de consolidare şi reforme reprezentate în planul financiar pe 2012-2016. De asemenea, am luat în calcul estimările noastre că industria bancară îşi va majora capitalul de la nivelul actual, pe care îl considerăm unul scăzut, ceea ce va ajuta băncile să-şi consolideze capitalizarea pentru a face faţă stresului provocat de portofoliile cu risc crescut din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est, se arată în raportul agenţiei de evaluare.
Standard & Poor’s avertizează însă că ratingul Austriei ar putea fi coborât dacă, spre deosebire de aşteptările sale, guvernul de la Viena se va abate de la procesul de consolidare fiscală, iar datoria guvernamentală va trece de 80% din PIB. În plus, orice evoluţie neaşteptată în zona euro care să afecteze poziţia externă a Austriei ar putea conduce la o acţiune negativă de rating.
Pe de altă parte, S&P consideră că probabilitatea unei creşteri a ratingului de ţară al Austriei în următorii ani este una scăzută. Motivul este acela că S&P consideră drept ”improbabilă” o îmbunătăţire fiscală mai mare decât cea prevăzută în planul fiscal actual. Austria beneficiază de un rating ”AAA” (cea mai bună notă posibilă) din partea Fitch Ratings şi Moody’s Investors Service.