Planul controversat al ministrului pentru energie ar lăsa în întuneric clădiri precum cel mai important magazin Louis Vuitton și casa de cabaret Lido de pe Avenue des Champs Elysees.

Luminile în aceste locații, dar și în multe altele, vor fi stinse doar pe timpul nopţii, în intervalul orar 1:00 – 7:00, începând din iulie, dacă propunerea este aprobată.

Sofy Mulle, vicepreședinte al Consiliului de Comerț din Franța, organizație care reprezintă toți cei 650.000 de retaileri francezi, crede însă că dacă va fi aprobată, propunerea va afecta afacerile din Paris într-un moment economic dificil pentru Franţa. Noua regulă, care se adaugă interdicțiilor în vigoare privind deschiderea magazinelor duminica și cumpărăturile noaptea, va afecta imaginea Franței, considerată cea mai importantă destinație turistică din lume.

Mai mult, în cazul Parisului, acest plan al ministrului pentur energie va pune sub semnul întrebării denumirea istorica "La Ville Lumiere", câștigată atât ca urmare a faimei orașului de centru al ideilor și culturii în Epoca Luminilor (Iluminism), cât și mai târziu prin introducerea timpurie a iluminatului stradal.

Ideea cu stingerea tuturor luminilor nu e nouă: inclusiv fostul președinte Nicolas Sarkozy a adoptat un plan de măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice cu 20% până în 2020. Un pas concret în această direcție a fost făcut în ianuarie, când guvernarea Sarkozy a adoptat o prevedere care a intrat în vigoare în iulie și obliga magazinele și alte afaceri să stingă firmele și reclamele luminoase pe timpul nopții, între orele 1:00 și 6:00.

Acedst plan, are acum susținere și din partea guvernării președintelui Francois Hollande, ales în mai, scrie Bloomberg.