Actualul Guvern a ,,preluat’ un deficit de 4,1% din PIB (5,6% din PIB pe metodologia ESA a Uniunii Europene) şi l-a redus la jumătate în 2012, cea mai mare reducere realizată de un stat UE. Mai mult, deficitul bugetar a fost redus fără a afecta populaţia, fără creşteri de TVA şi fără tăieri de salarii’, au declarat aceleaşi surse.

Sursele citate au arătat că România are nevoie de un nou model de creştere economică faţă de cel de până în anul 2009, care a fost cu o creştere inegal distribuită, bazat pe o slabă ocupare a forţei de muncă şi pe avântul consumului privat şi creditării.

Noul model de creştere se poate baza pe o creştere prudentă şi responsabilă a salariilor, în special a salariului minim, şi poate pe o creştere a profitului în economia naţională, respectiv pe reducerea pierderilor din economie (profitul nerealizat) fără de care PIB-ul ar fi mai mare cu 10 miliarde euro.

Sursele citate au menţionat ca domenii în care poate avea loc creştere economică – agricultura, sectorul energiei, infrastructura şi serviciile medicale private, domenii unde România are deficit de competitivitate, dar şi un potenţial ridicat, şi au subliniat că avansul economic trebuie să fie unul inclusiv, adică să se reflecte la nivelul majorităţii populaţiei, pentru ca reformele structurale să fie acceptate şi nu amânate ca până acum.