Inflaţia în cea de-a doua economie mondială a fost de 1,9% în septembrie şi a atins pragul de 2% în august. Cea mai recentă cifră inferioară celei din octombrie datează din ianuarie 2010 – 1,5%.

Această veste vine fix în timpul congresului Partidului Comunist în contextul în care creşterea preţurilor este un subiect frecvent de nemulţumire populară. Preţurile produselor alimentare, în special sensibile pentru categoriile cele mai modeste ale populaţiei, au progresat în octombrie cu 1,8 procente în regim anual şi au scăzut cu 0,8% într-o lună, a precizat Biroul Naţional de Statistici (BNS).

Pe de altă parte, încetinirea inflaţiei în China merge mână în mână cu încetinirea creşterii, care a scăzut la 7,4% în cel de-al treilea trimestru, cel mai mic nivel din primul trimestru al lui 2009, în plină criză financiară mondială.

‘Riscul inflaţionist rămâne scăzut pe termen scurt’, a reacţionat Sun Junwei, o economistă în cadrul băncii HSBC, care apreciază că ‘aceasta îi va oferi marjă de manevră băncii centrale pentru a menţine o politică monetară relativ relaxată şi o politică bugetară menită să sprijine relansarea economică’. Decidenţii de la Beijing ‘rămân concentraţi pe o consolidare a activităţii industriale şi nu îşi fac griji decât foarte puţin în legătură cu inflaţia’, a estimat şi economistul Alistair Thornton, angajat al IHS Global Insight.
Sursa: Agerpres