‘Din păcate, nu pot avea un discurs mai pozitiv faţă de forţa de muncă din România. Provocările sunt uriaşe. Rata de ocupare a forţei de muncă în România este de 63%, a şasea ca nivel din Europa, dintre statele cu cele mai mici rate. Patru priorităţi vizează aspecte privind capitalul uman. Asta înseamnă importanţa investirii în capitalul uman. Funcţionarea pieţei muncii necesită îmbunătăţiri. Rata de ocupare în România a stagnat între anii 2007 şi 2011, este vorba în special de situaţia ocupării forţei de muncă în rândul tinerilor. Diferenţele dintre rata generală a ocupării şi cea din rândul tinerilor este, în România, de 16%, faţă media europeană, de 10%. Rata este mai mare decât era în 2008’, a apreciat Kazatsay.

Potrivit oficialului european, aproape o treime din forţa de muncă din România se află în domenii cu productivitate scăzută, în timp ce la capitolul educaţiei şi formării profesionale situaţia este îngrijorătoare.

‘Un alt aspect este că 30% din ocuparea forţei de muncă se află în domenii care au productivitate scăzută, cum ar fi agricultura. Este o provocare, dar şi o oportunitate pentru România dacă există o planificare de calitate şi mă refer la comunităţile de romi, dar şi la comunităţile care locuiesc în regiuni izolate. O altă provocare se referă la educaţie şi formare profesionale. România se află printre ţările cu perfomanţe dintre cele mai scăzute privind abandonul şcolar timpuriu, cu 17% faţă de 11% media din Uniune. Sunt foarte multe de făcut şi este necesară o implementare strictă şi minuţioasă. O altă problemă este legată de abilităţile de bază, de nivel scăzut’, a spus Zoltan Kazatsay.
SURSA: Agerpres