Împrumuturile afectate de arierate au crescut în august cu 5,3 miliarde euro (7 miliarde dolari), atingând astfel un nivel record de 178 miliarde euro, arată datele publicate azi de Banca Spaniei.
Creditele neperformante din bilanţurile băncilor spaniole au crescut constant în ultimii patru ani după încheierea boomului imobiliar care a ţinut 10 ani.
Împrumutătorii din Spania se pregătesc că primească prima tranşă de 100 miliarde de euro din linia de credit agreeată cu Uniunea Europeană în iunie, ceea ce pavează drumul către un sprijin financiar suveran complet.
Spania a deschis recent uşa către posibilitatea de a îngloba creditele de consum neperformante într-o instituţie de tip “bad bank”, chiar dacă surse din Ministerul Economiei au spus că acesta e cel mai rău scenariu.
Noua instituţie va fi proiectată să deţină active de 90 miliarde de euro, dar Spania se aşteaptă ca mărimea finală să fie mult mai mică.
Nu se ştie încă la ce preţ vor fi transferate în bad bank activele cu probleme. Preţul va fi stabilit între 19 noiembrie şi 26 noiembrie.