Mica Elvetie este un restaurant cu tradiție deja în București. Dacă nu mă înșel sunt pe piață de aproape 15 ani, vechime cu care puține cârciumi din Capitală se mai pot lăuda și, în tot acest timp, a reușit să-și păstreze renumele de local select, cu mâncare bine ticluită și prețuri pe măsură.
Patronul și cheful acestui local este Jakob Hausmann, pe care l-ați văzut probabil într-una dintre emisiunile culinare pe care le-a găzduit pe TVR sau pe Euforia. Restaurantul lui se află într-o căsuță foarte frumoasă, înconjurată de multă vegetație, pe o stradă din apropierea Arcului de Triumf. Fiindu-mi cumva peste mână să ajung acolo nu știu ce succes mai avea vechiul local în ultima vreme. Însă de când am aflat că Herr Hausmann și-a deschis un al doilea restaurant în Centrul Vechi mă gândesc că bussines-ul lui nu poate fi decât înfloritor. 
“Noua Elveție” este așezată într-un loc cu vad bun, la un pas de Hanul lui Manuc, pe strada Franceză.. Am vizitat restaurantul acum o săptămână, când nici nu se uscase bine vopseaua pe firmă, cum se spune. Hausmann a adus de fapt în Centrul vechi o parte din experiența din vechiul restaurant, la prețuri ceva mai mici parcă și cu un meniu pe gustul tuturor. Acolo se vor regăsi și amatorii de cãrnuri și sosuri mai grele, dar şi vegetarienii sau cei care preferă o masă mai frugală. Lista de feluri este destul de mică, cu bucate alese cu atenție probabil dintre best-seller-urile lui Hausmann de dincolo. Eu unul am recunoscut raclette, carne pe piatră, tartar de ton pe pat de parmezan sau roastbeef cu Panna Cotta de hrean.
Locul nu este așa de mic după cum ar putea sugera numele și beneficiază de spațiul generos pe care îl împarte cu recepția hotelului Europa Royale, la parterul căruia se află.  Nu știu cât de integrată este afacerea lui Hausmann cu cea al hotelului respectiv, dar sunt sigur că o bună parte dintre clienții de la Europa Royale mănâncă măcar o dată la Mica Elveție.
Restaurantul este frumos amenajat, ceva mai sobru și mai formal, dar în același timp mai modern decât cel de lângă Arcul de Triumf. Are și o terasă destul de mică unde am senzația că nu se servește mâncare, pentru că locul este destul de înghesuit, mai tot timpul pustiu, iar mesele par a fi mai degrabă de cafenea. Serviciul a fost destul de atent şi prompt, cu câteva scăpări pe care le-am fi trecut cu vederea având în vedere că echipa de-abia acum se rodează. Însă experiența culinară a fost pe deplin la nivelul standardelor de calitate pe care le știam deja de la celălalt restaurant.

Ce-am încercat și ne-a plăcut

La primul fel vă recomand să încercați supa de roșii (12 lei) sau somonul proaspăt marinat cu hrean (23 de lei). La felul doi trebuie să gustați mușchiul de vită pe piatră (89 de lei) cu rosti (7 lei) și salată de varză cu chimen (8 lei). Iar dacă nu aveți chef să perpeliți carnea pe piatra încinsă, puteți să optați pentru Cordon blue (39 de lei) sau Veal Julien (45 de lei). La desert încercați fondue de ciocolată (17 lei) sau sorbetul de lămâie (11 lei). Lista de vinuri nu e foarte generoasă și este formată aproape exclusiv din vinuri românești. Eu unul am optat pentru cele de la Stirbey

Nu ratați oferta toamnei de la theliquorstore.ro: pachetul Bols care include o sticlă de lichior, două sticle de spumant și o carte de cocktailuri cu peste 100 de rețete. Toate cu numai 120 de lei!

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www.theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.

Legendă:

Mâncare: 4 puncte din 5
Serviciu: 3 puncte din 5
Atmosferă: 3 puncte din 5

Mica Elveție Centrul Vechi
Strada Franceză nr. 60