Parlamentul European, membru al Comisiei bugetare temporare, in care s-a discutat pachetul financiar pentru Romania in 2007-2013, considera ca perceptia gresita pe care popoarele statelor membre o au despre Romania este rezultatul discursului politicianist al liderilor europeni.
Capital: Cum poate fi interpretata lipsa de viziune si coeziune la nivelul liderilor Uniunii Europene si sanctionarea lor de catre francezi si olandezi?
Graham Watson: Voturile francezilor si olandezilor exprima respingerea unei clase politice care nu a dovedit leadership. Cei mai multi cetateni recunosc ca este necesara integrarea si cooperarea la nivelul statelor membre. Intr-o lume in care concurezi cu superputeri, cum sunt SUA sau China, cred ca cei mai multi dintre ei vor sa fie cetatenii unei superputeri numite Europa. Necazul este ca guvernele europene nu au vrut sa admita niciodata in fata popoarelor lor ca nu au aceeasi suveranitate ca altadata, nu au fost cinstite cu oamenii in ceea ce priveste ce se intampla la nivel european. Iata un exemplu. Pana in 2008, vom avea 14 grupuri de lupta. Un grup de lupta inseamna cinsprezece mii de oameni in uniforme, deplasabili oriunde in lume in 52 de ore. Eu as numi asta armata europeana, dar pun pariu ca acest cuvant nu a scapat niciodata de pe buzele sefilor de guverne europeni sau ale ministrilor apararii. Construim o democratie europeana, dar guvernele nu sunt pregatite sa o recunoasca in fata oamenilor.
Capital: Are aceasta situatie consecinte asupra Romaniei, a procesului de aderare la UE?
Graham Watson: Bineinteles. Una dintre problemele constructiei europene este ca guvernele statelor membre nu au fost cinstite cu popoarele lor, nu le-au pregatit pentru o extindere a UE. Daca ar fi fost cinstiti cu oamenii, daca le-ar fi explicat de ce este nevoie sa aducem cat mai multe state in UE, nu ar existat opozitia de astazi fata de Romania si Bulgaria. Nu au reusit sa faca asta, asa ca ceea ce avem astazi este o reactie impotriva noului, impotriva unei Europe mai mari.
Capital: Considerati ca este o reactie emotionala sau una rationala, sustinuta prin argumente concrete?
Graham Watson: Aceasta atititudine impotriva Romaniei este o reactie emotionala.
Capital: Ar putea determina aceasta stare de spirit intarzierea aderarii Romaniei?
Graham Watson: Nu neg ca exista grupuri care vor o asemenea intarziere, asa cum exista si grupuri care vor suspendarea procesului, cum sunt unii din dreapta germana. Eu sunt de partea celor care sustin ca trebuie sa ne indeplinim angajamentele fata de Romania, cu conditia reciprocitatii.