Perspectiva stabilă reflectă aşteptările agenţiei privind îmbunătăţirea finanţării şi a profitabilităţii băncilor elene, în profita problemelor legate de rata creditelor neperformante (NPL) şi a oportunităţilor de creditare limitate.

"Ne aşteptăm ca băncile din Grecia să revină la o profitabilitate modestă în 2016-2017, pe fondul reducerii provizioanelor pentru creditele neperformante, a scăderii costurilor de finanţare şi a ţinerii sub control a cheltuielilor operaţionale", a declarat analistul Nondas Nicolaides, care avertizează că instituţiile elene de creditare ar putea rămâne dependente de finanţarea băncii centrale în perioada menţionată.

Moody's se aşteaptă la o creştere a economiei Greciei de 1,8% în 2017, faţă de un avans zero previzionat pentru 2016.

Majorarea depozitelor va ajuta apoi băncile din Grecia să-şi reducă dependenţa de plafonul finanţării de urgenţă destinată băncilor greceşti (ELA), se arată în raportul agenţiei de evaluare financiară.

În ultimele luni, Banca Centrală Europeană a redus plafonul finanţării de urgenţă destinată băncilor greceşti (ELA), după ce restricţiile asupra mişcărilor de capital şi acordul dintre Guvernul de la Atena şi creditorii internaţionali au dus la diminuarea retragerilor de depozite din bănci.

Profitabilitatea băncilor elene este afectată de restricţiile asupra mişcărilor de capital, de creşterea ratei creditelor neperformante şi de noile măsuri de austeritate impuse în schimbul celui de-al treilea pachet de asistenţă financiară pentru Grecia.

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România. (Sursa: Agerpres)