Premierul francez Jean-Marc Ayrault a dezvăluit miercuri, într-un interviu acordat postului de radio RMC şi canalului de televiziune BFMTV, că taxele pe carburanţi care revin statului vor cunoaşte ”o diminuare modestă şi provizorie, în aşteptarea introducerii unui mecanism mai de durată care să reglementeze preţurile carburanţilor”, potrivit Agerpres. Fără a intra în detalii, Ayrault a precizat că scăderea va afecta doar partea care revine statului, în condiţiile în care o parte din această taxă se duce la bugetele departamentelor şi regiunilor.
Scăderea taxelor la combustibili riscă să afecteze veniturile statului şi eforturile guvernului francez de a reduce deficitul la 4,5% din PIB în acest an.
Premierul francez a respins varianta unei îngheţări a preţurilor, o promisiune din campania electorală a preşedintelui François Hollande. ‘Dacă îngheţi preţurile pentru trei luni apoi le dezgheţi, nu ai rezolvat nimic. Reducerea taxelor dă statului dreptul de a cere producătorilor şi distribuitorilor să facă şi ei un efort pentru a reduce preţurile la pompă’, a spus premierul Jean-Marc Ayrault.
Confruntat cu o creştere semnificativă a preţului la combustibili, ministrul francez al economiei, Pierre Moscovici, a anunţat săptămâna trecută că studiază toate opţiunile care se află la dispoziţia sa pentru a pune capăt acestui fenomen care diminuează puterea de cumpărare a populaţiei.