În document, Statele Unite vor fi acuzate că împiedică importurile de carne şi de citrice provenite din Argentina, încălcând astfel reglementările OMC. Anunţul survine la câteva ore după prezentarea la secretariatul OMC de către Washington şi Tokyo, separat, a unei cereri de consultare cu Argentina pe subiectul măsurilor de restricţionare a importurilor pe care cele două state le consideră a încălca reglementările comerţului internaţional.
Ministerul argentinian a subliniat că ”Argentina îşi va dubla eforturile de a-şi apăra producătorii, un mod de a denunţa ipocrizia marilor puteri ale OMC, care cer ţărilor în dezvoltare să respecte reguli pe care ele însele nu le respectă”. Potrivit Agerpres, cererea de consultare reprezintă punctul de plecare oficial al procedurii de reglementare a diferendelor în cadrul OMC. Consultările oferă părţilor ocazia de a examina problema şi de a găsi o soluţie satisfăcătoare fără angaja procedura respectivă.
La capătul a 60 de zile, în cazul în care consultările nu au permis rezolvarea diferendului, reclamantul poate cere ca problema să fie supusă procesului jurisdicţional al unui grup special.
La 25 mai, Uniunea Europeană a cerut de asemenea deschiderea consultărilor cu Argentina pe subiectul măsurilor de restricţionare a importurilor adoptate de Buenos Aires. Pentru moment, niciuna din părţi nu a cerut crearea unui grup special, potrivit unui purtător de cuvânt al OMC.
La rândul său, Buenos Aires a sesizat la 17 august OMC pentru a cere consultări cu UE pe subiectul restricţiilor aplicare de Spania importurilor de biocombustibil provenit din Argentina.