Vedem astfel că apărarea leului prin tăierea sumelor oferite băncilor de BNR la licitaţiile Repo se întoarce împotriva statului, care, pentru a se finanţa, trebuie să plătească randamente mai mari.
Luni, MFP avea programat să atragă 500 milioane lei de pe piaţa interbancară, prin vânzarea de titluri de stat cu scadenţa la un an. Deşi oferta băncilor a fost de 864 milioane lei, MFP a respins toate ofertele.
Aşa s-a întâmplat şi licitaţia din 11 august, când MFP voia să atragă 400 milioane lei şi a respins toate ofertele.
Ultima licitaţie la care MFP a vândut titluri de stat a fost lunea trecută, când pentru a lua 700 milioane lei pe 8 luni a trebuit să plătească un randament mediu de 5,91%, randamentul maxim acceptat fiind de 6,15%. Asta înseamnă o scumpire semnificativă a împrumuturilor statului față de nivelul din urmă cu o lună și jumătate (5,53% pe 11 luni).
Cât trebuie să plătească MFP pentru a atrage bani din piață
“Bănuiesc că orice bancă normală trebuia sa meargă la licitația pe un an cu bidurile (ofertele n.r.) la minimum 6,15%, în condițiile în care MFP a acceptat anterior 6,15% la 8 luni. Ei speră că e o situație temporară, dar nu cred că va reveni prea curând apetitul pe România”, a declarat un dealer pentru Capital.
Pe piața interbancară, băncile se împrumută pe un an la 6,19% (Robor la 12 luni), ceea ce spune mult despre cât de scumpi sunt leii pe scadențe mai lungi.
În plus, deși e cotat la acest nivel, Robor la 12 luni nu este prea relevant, întrucât puține bănci se împrumută între ele pe o scadență atât de lungă și dacă o fac împrumuturile sunt infime.
“Cum poate fi explicată atitudinea Finanțelor? MFP a cheltuit destul de mult din buffer (stocul de rezervă în valută). Ei speră că sumele schimbate în lei din buffer și scadențele de titluri de stat ce urmează la plată vor face să fie destulă lichiditate pe care băncile să le-o plaseze la randamente sub 6%. Poate pe termen scurt băncile vor fi forțate să plaseze ceva lichiditate în titluri de stat la randamente sub 6%. Totuși, dacă presiunea pe curs se amplifică, atunci Finanțele vor fi forțate să plătească peste 6%, întrucât BNR va steriliza leii prin vânzarea de euro”, a explicat dealerul.
Ce șanse avem să își revină leul
Analiștii BNP Paribas au spus recent că România s-ar putea să îi recâștige pe investitorii care s-au grăbit să plece luna trecută din cauza crizei politice, dat fiind că sprijinul FMI reduce riscul aferent activelor românești. Potrivit BNP Paribas, FMI ar trebui să fie un magnet pentru investitorii îngrijoraţi privind solvabilitatea României după criza politică.
“Dacă se potolește riscul politic, leul ar putea recupera consistent, întrucât e mult în urma monedelor din regiune care în ultima perioadă au avut parte de un raliu. După ce BCE a redus la zero dobânda pentru facilitatea de depozit, banii s-au îndreptat și spre active mai riscante cum sunt monedele din regiune. Până acum leul a fost ocolit de acele sume. Acum depinde de riscul politic. Cum am spus anterior, cred că nu va reveni prea curând apetitul pe România”, a conchis dealerul.
Unde dai și unde crapă
Așadar, finanțarea statului depinde cât de repede se poate stinge criza politică, existând pericolul ca împrumuturile să continue să se scumpească.
Poate dacă BNR nu ar fi plafonat din ce în ce mai jos sumele pe care le oferea băncilor la Repo, acum MFP se împrumuta suficient și destul de ieftin. Dacă în urmă cu o lună BNR oferea băncilor 12 miliarde lei prin Repo, ieri sumele au fost plafonate la doar 4 miliarde lei.
Totuși, dacă BNR nu ar fi apelat la această mișcare, leul s-ar fi depreciat consistent în fața euro. Astfel, cu prețul apărării cursului leu/euro, BNR a generat scumpirea împrumuturilor statului.