La reuniune vor lua parte, printre alţii, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, secretarul american de stat, Hillary Clinton, şi alţi responsabili de rang înalt din 70 de ţări şi organizaţii internaţionale. Participanţii ar urma să se angajeze la continuarea ajutorului pentru dezvoltare acordat Afganistanului în deceniul 2015-2024, sprijin menit a contribui la transformarea ţării, relatează agenţia japoneză de presă Kyodo, citând surse diplomatice.
Campania de strângeri de fonduri a fost declanşată deja, iar valoarea totală aşteptată a ajutorului ar putea atinge 15 miliarde de dolari, a explicat agenţia de presă citând un diplomat implicat în pregătirea reuniunii de duminică. În schimbul acestui ajutor pentru dezvoltare, Afganistanul ar urma să se angajeze la eradicarea corupţiei, la reformarea sistemului judiciar, la consolidarea finanţelor şi la îndeplinirea unei serii de alte reforme, conform Kyodo.
Aceste angajamente reciproce vor fi cuprinse într-un document intitulat ”Planul cadru de responsabilitate reciprocă”, a cărui publicare este aşteptată în cadrul conferinţei şi care se va adăuga ”Declaraţiei de la Tokyo”.
Preşedintele afgan Hamid Karzai a declarat în această săptămână că ţara sa are nevoie de un ajutor internaţional global de 3,9 miliarde de dolari în fiecare an începând din 2015 pentru a-şi reconstrui economia după prevăzuta plecare a forţelor NATO. (Agerpres)