"Ca administrator judiciar, ne-am manifestat disponibilitatea să găsim o soluţionare amiabilă, i-am invitat la discuţii săptămâna viitoare. Majoritatea dintre aceşti parteneri încă ai Hidroelectrica şi-au manifestat disponibilitatea de a participa la discuţii. Evident, nu vom mai fi în situaţia în care să acceptăm condiţii de negociere, de exemplu reducerea cantităţilor doar cu 5%. Dacă nu se vor finaliza în condiţiile dorite de Hidroelectrica, evident ca vor avea aceeaşi soarta (n.r.- ca şi contractul cu Euro-P.E.C. vor fi reziliate)", a declarat Remus Borza, partener Euro Insol, administratorul Hidroelectrica după intrarea în insolvenţă a companiei.

La începutul săptămânii, Remus Borza anunţa că renegocierea contractelor bilaterale ale Hidroelectrica va fi finalizată în luna iulie 2012 iar primul contract, cel cu compania Euro-P.E.C., a fost deja denunţat.

"Am denunţat primul contract analizat – Europec. Vor urma celelalte. Toate vor fi renegociate, totul se va termina în trei zile, în luna iulie", a afirmat Remus Borza.

Prejudiciul adus Hidroelectrica prin contractul cu firma Europec se ridică, potrivit administratorului judiciar, la 118 milioane lei, compania având, totodată, întârzieri la plata către Hidroelectrica.

"Diferenţa dintre preţul de referinţă şi cel din contract este de 118 milioane lei. Totodată, Europec nu a efectuat plăţi pentru energia contractată de la începutul anului 2012", a afirmat Borza.

Tribunalul Bucureşti a admis, în 20 iunie, cererea Hidroelectrica de a intra în insolvenţă. Compania şi-a solicitat insolvenţa în data de15 iunie 2012 iar potrivit preşedintelui Consiliului de Administraţie al societăţii, Remus Vulpescu, deschiderea procedurii de insolvenţă a Hidroelectrica nu urmăreşte falimentul sau naţionalizarea societăţii, ci reorganizarea unei companii care nu mai are lichidităţi.

Acţionarii Hidroelectrica sunt statul român, prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, care deţine 80,0561% din capital, şi Fondul Proprietatea.

Compania asigură o treime din totalul cantităţii de energie produsă în România.
Sursa: Agerpres